Malinari protestuju na gej paradi?

Malinari iz zapadne Srbije prete da će 2. oktobra doći na gej paradu ljuti jer "Vlada ima razumevanja za gejeve, ali ne i za voćare koji žive od svog rada".

Srbija

Izvor: Danas, Press

Utorak, 13.09.2011.

00:05

Default images

Proizvođači malina odlučili su da nastave miran protest i da ne ulaze u sukobe sa policijom, ali i najavili da će, ukoliko nadležni ne prihvate njihove zahteve do danas u podne, radikalizovati proteste.

Pored dolaska u Beograd 2. oktobra na Paradu ponosa, kao mogući oblik protesta spominje se i blokada pruge Beograd - Bar. Malinari traže da otkupna cena maline bude 100 dinara i da država obezbedi subvenciju za izvoz od 26 dinara po kilogramu. Unija proizvođača maline zapadne Srbije dala je rok Vladi da im danas obezbedi prijem ili će radikalizovati protest.

"Odložili smo put za Beograd, ali ne odustajemo od protesta! Ukoliko nam se danas u Vladi ne obezbedi sastanak sa nadležnima, mi ćemo radikalizovati protest. Postoji mogućnost da blokiramo prugu Beograd - Bar, ali i da odemo na tu gej paradu 2. oktobra kako bismo, pošto je njima dozvoljen protest, a nama nije, tražili da nam se omogući da živimo od svog rada", rekao je sekretar Unije proizvođača maline Aco Mitrović.

Proizvođači maline protestuju od 11. septembra i nameravali su da sa traktorima otputuju u Beograd, ali u tome ih je sprečila policija, jer ih je blokirala u mestu Gradnja na putu Požega - Kosjerić, kao i kod sela Dub u blizini Bajine Bašte.

"Sa policijom nije bilo sukoba, ali od protestne vožnje do Beograda smo odustali da ne bi trpeli građani", dodao je Mitrović i naveo da će članovi Unije danas odlučiti na koji će način nastaviti protest.

S druge strane, protest malinara podelio je članove Udruženja Vilamet iz Arilja, jer pojedini Uniju smatraju nelegalnom, a drugi podržavaju njen protest. Primera radi, Dragan Bogdanović, predsednik ariljskog Vilameta, nakon ocene da je Unija nelegalna, podseća da je u Beogradu ranije dogovoreno da vlasnici hladnjača mogu da uzmu kredit iz Fonda za razvoj kako bi cena kilograma maline bila 100 dinara.

Međutim, mnogi članovi Vilameta uzvraćaju da taj dogovor nije ispoštovan i podržavaju aktuelne proteste kolega iz Unije proizvođača maline i drugog jagodičastog voća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: