Đelić: Nelegalan softver je krađa

Beograd -- Naučnici u Srbiji će u naredne četiri godine raditi koristeći legalni softver, a Vlada Srbije je za to izdvojila 755.000 dolara.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i potpredsednik korporacije Majkrosoft Alen Krozijer potpisali su ugovor kojim je naučnicima u Srbiji obezbeđeno da u naredne četiri godine rade na legalnom softveru.

Đelić je posle potpisivanja ugovora u Vladi Srbije rekao da je krađa softvera isto što i krađa robe u prodavnici i da je ugovorom omogućeno da 11.000 naučnika u Srbiji radi na legalnom softveru.

Potpredsednik Vlade je rekao i da je izražena namera da se na bazi obostrane saradnje ide i korak dalje i najavio mogućnost da se na jesen u Sijetlu potpiše sporazum o otvaranju inovacionog centra Majkrosofta u Srbiji u kojem bi se demonstrirali i pripremali neki od najnaprednijih proizvoda i usluga te kompanije.

"Veliki broj softvera u Srbiji i dalje je nelegalan, a to je isto kao krađa u prodavnici. Potpisali smo izjavu o namerama o saradnji. Srbija će u narednom periodu uložiti značajna sredstva u razvoj informacionih tehnologija", dodao je on.

Krozijer je kazao da je veoma važno zaštititi intelektualnu svojinu i sprovoditi inovacije.

"Ugovorom je omogućen naučnicima pristup pravoj moći softvera. Moram da kažem i da sam imresioniran ljudima u Srbiji", rekao je on.

Čak tri četvrtine kompjutera u Srbiji ima nelegalne softvere, a stopa piraterije koju EU toleriše novim članicama je oko 50 odsto.

Potpredsednik Majkrosofta Krozije je istakao da je ovim ugovorom omogućeno naučnicima da iskoriste prave moći softvera naglašavajući da je suština rada te kompanije upravo ta da se ljudi koriste inovacijama.

On je naglasio i da u Majkrosoftu očekuju da će ovaj ugovor još više ojačati već postojeće medjusobne čvrste veze i dodao da će ovakvo partnerstvo pomoći ciljevima Majkrosofta u Srbiji ali i na globalnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 408 idi na stranu