Srbija će uvoziti sopstvenu pšenicu

Beograd -- Pšenica izvezena iz Srbije mogla bi uskoro da se vrati na domaće tržište. Ova opcija, kako upozoravaju stručnjaci, nije isključena.

Izvor: Novosti
Podeli

Oni dodaju da je trenutno ova opcija, ipak malo verovatna, jer još niko od trgovaca pšenicom nije zainteresovan za ovakav aranžman.

Vlada Srbije je, nedavno, donela Uredbu kojom se zabranjuje izvoz pšenice i brašna u naredna tri meseca, kako bi se stabilizovalo domaće tržište. Do donošenja ove uredbe izvezeno je više od 615.000 tona pšenice, odnosno, za oko 115.000 tona preko plana.

Pre nekoliko dana, međutim, doneta je i Uredba, koja, kako kažu stručnjaci, zaokružuje paket mera, a kojom je dopušten uvoz 100.000 pšenice bez uvozne carine, koja je za zemlje EU 23, a za ostale zemlje 30 odsto.

Trgovanje pšenicom preko Produktne berze je, i pored Uredbe, još poprilično „mrtvo“, kaže Galetin i dodaje da pretpostavlja da samo psihološko dejstvo ove mere doneti rezultate i da će se trgovanje pokrenuti.

"Sada je moguće i da uvezemo pšenicu koju smo izvezli, pa čak i da na našem tržištu prodamo pšenicu koja je 'na papiru' izvezena, ali je još u našim silosima, jer nije napustila zemlju", ističe Žarko Galetin, direktor novosadske Produktne berze.

On dodaje da su "ovo, ipak, samo teoretske mogućnosti, jer, koliko je meni poznato, na svetskom tržištu cena pšenice i nije tako atraktivna da bi se uvoz opravdao".

Pšenica se, na domaćem tržištu, dodaje Galetin, prodaje za 29 dinara po kilogramu bez PDV i nešto je viša nego na ostalim tržištima.

Vukosav Saković, direktor „Žita Srbije“, napominje kako bi posao sa uvozom pšenice, koja je izvezena iz Srbije, bio jako dobar, jer je ova žitarica izvezena po vrlo visokoj ceni, a bila bi uvezena po znatno nižoj. "Pšenice, zasada, na našem tržištu ima dovoljno, pa se o uvozu još ne razmišlja", ističe Saković.

Saković navodi da je "mera koju je Vlada donela, međutim, izuzetno značajna, jer praktično služi kao 'osigurač' od preteranog rasta cena na domaćem tržištu. Ako bi cena kod nas počela da prekomerno raste, mogla bi da se uveze jeftinija pšenica, i da se tako cena stabilizuje".

Srbija

Nove subvencije za gradove

Beograd -- Vlada Srbije tokom maja proširuje listu mesta „od posebnog državnog interesa“. Dotacije za investicije do 10.000 evra po radniku u još 11 lokalnih samouprava.

Srbija subota 30.04. 14:05 Komentara: 5
strana 1 od 400 idi na stranu