Srbija ima prioritet za Luku Bar

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić je izjavio da Srbija i dalje ima prioritet kao kupac prilikom buduće prodaje crnogorske Luke Bar.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Subota, 27.02.2010.

15:04

Default images

"Saobraćaj ne trpi nikakve političke granice niti politička prepucavanja, naši biznismeni se pripremaju za učešće prilikom prodaje Luke Bar, a za kupovinu se interesuju i Italijani, Portugalci itd, ali ne bih da otvaram karte i duvam vetar u ledja našim partnerima koji prodaju Luku Bar", rekao je Mrkonjić.

"Najbliži izlaz na more za Srbiju je Crna Gora u kojoj su me kritikovali zbog političkih apsiracija ..., umesto da me hvale što im 'duvam vetar u leđa', kako bi neko uzeo tu luku jer kandidata nema mnogo", kazao je nedavno Mrkonjić objašnjavajući značaj ulaganja u tu luku

Ministar je rekao da Srbija ima i politički interes da izađe na more. "Srbija ima politički interes da izađe na more, ali tvrdim da je u osnovi te ideje ekonomski interes Srbije", kazao je Mrkonjić i dodao da Vlada Srbije ne želi i nema mogućnosti da svojim novcem uđe u kupovinu barske luke, zbog čega je formirala koncern srpskih kompanija koje će se, kako očekuje pojaviti na tenderu.

"Tu su velike kompanije - MK grupa, Sartid, Viktorija grupa, pa i Delta i niz drugih, koje imaju nesporni interes za transport vlastitih proizvoda I robe preko Luke Bar", kazao je srpski ministar i rekao da će firme koje će učestvovati u privatizaciji Luke Bar dobiti olakšice u Srbiji, naglasivši da to sigurno neće biti novac iz državnog budžeta.

Tendersku dokumentaciju za privatizaciju dela barske luke zasad su otkupile četiri značajne kompanije u međunarodnom pomorsko-kontejnerskom transportu, a jedna od njih nezvanično ti trebalo da bude i konzorcijum koji je formirala država i koji bi trebalo da okupi domaće kompanije zainteresovane za ulaganje u taj projekat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: