Banka gena domaćih svinja i goveda

Veterinarski institut i Miodrag Stojković potpisali protokol o formiranju banke podataka genetskog materijala svinja i goveda.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 01.06.2006.

14:06

Default images

Šabački institut i profesor Stojković radiće na projektu poboljšanja rase domaće svinje mangulica i podolskog govečeta. Po osnovi kvaliteta mesa, radi se o mesu sa smanjenom količinom holesterola i takav proizvod može da nađe svoje mesto i na evropskom tržištu .

Realizacija projekta će početi za tri meseca i obuhvatiće "genetski vredan materijal autohtonih rasa", tako da će Šabac postati centar za embriotransfer u Srbiji. Za početak biće uradjena banka gena, a zatim će se pažnja usmeriti na kvalitativno povećanje, jer kada je u pitanju mangulica, radi se o svinji koja oprasi vrlo malo prasića.

Osnovna zamisao je genetsko poboljšanje i stvaranje boljeg nukleusa stočnog fonda, kao i konzervisanje rasa koje su vrlo vredne za naše područje. Prilikom potpisivanja protokola profesor Stojković rekao je da se nada da će se projekat iz Šapca proširiti u Niš i u Vojvodinu jer je i tamo stočni fond i potencijal bez velike genetske vrednosti, a ovo je put za poboljšanje tih vredosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: