Srbija

Četvrtak, 07.05.2020.

12:15

Auto-put "na tri Morave": Intenzivni radovi na Moravskom koridoru krajem maja

Intenzivni radovi na izgradnji auto-puta od Pojata do Preljine počinju krajem maja, najavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Izvor: Tanjug

Auto-put
Foto: Depositphotos, diyan_nenov

Ona je odgovarajući na pitanja novinara na Pojatama rekla da se trenutno izvode geoistražni radovi i da je kamp kod Kruševca već potpuno spreman.

"Krajem maja možemo otići zajedno da obiđemo radove", rekla je Mihajlovićeva.

Ističe da je to jedan od najvažnijih projekata u zemlji i da je svakog dana bilo oko 100 radnika angažovano na pravljenju kampa i na geoistražnim radovima.

"Obavljamo razgovore svake nedelje i sa predstavnicima Behtela i Enke i Koridora Srbije, negde oko 20. maja dolazi mehanizacija, više od 250 komada teške mehanizacije. Za sada nema pomeranja rokova sa njihove strane. Videćemo kako će to izgledati u mesecima ispred nas", navela je ministarka.

Mihajlovićeva dodaje da su svi administrativni problemi rešeni i da je u budžetu obezbeđen novac.

Pripremni radovi su počeli u decembru 2019, a radove izvodi konzorcijum Behtel-Enka.

Auto-put će biti dug 112 kilometara i povezaće tri okruga - Rasinski, Raški i Moravički, s koridorima 10 i 11, odnosno pola miliona ljudi koji žive u centralnoj Srbiji.

Radovi će, kako je ranije najavljeno, trajati manje od četiri godine.

Najsavremeniji auto-put biće izgraden "na tri Morave", a u okviru projekta biće regulisana rečna korita u dužini od 68 kilometara, postavljeni i telekomunikacioni uredaji i prvi put će biti primenjene nove tehnologije.

Izgradnja telekomunikacionog koridora duž auto-puta podrazumeva najsavremenije optičke i digitalne kablove, stanice za besplatan vaj-faj internet, najmodernije upravljanje saobraćajem na auto-putu, tzv. inteligentne transportne sisteme i drugo.

To je prvi digitalni auto-put u Srbiji, koji će biti do sada najširi auto-put u zemlji, odnosno od postojećih će biti širi za ukupno 1,6 metara.

Moravski koridor činice tri deonice: Pojate-Kruševac u dužini od 27,83 kilometra, Kruševac-Adrani u dužini 53,88 kilometara i Adrani-Mrčajevci-Preljina dužine 30,66 kilometara.

Auto-put se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas, a biće izgrađeno ukupno 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

20 h

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

3 h

Podeli: