Komšijama cene nekretnina rastu brže nego u EU

Zagreb -- U Hrvatskoj su u prvom tromesečju 2020. cene stambenih nekretnina porasle 9,1 u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Izvor: Index
Podeli
Foto: Depositphotos/Bombaert
Foto: Depositphotos/Bombaert

To je snažniji rast od proseka Unije, pokazuju najnoviji podaci evropskog statističkog ureda, Evrostata.

Na godišnjem nivou cene nekretnina u EU i Evrozoni u prvom ovogodišnjem tromesečju porasle za 5,5 odnosno pet posto. U prethodnom tromesečju uvećane za 4,9 posto u EU i 4,5 posto u Evrozoni, prenosi portal Indeks.

Najveći rast u Luksemburgu

Među zemljama EU na godišnjem nivou su najsnažnije porasle cene u Luksemburgu, za 14 posto. Sledi Slovačka s 13,1 posto, Estonija s 11,5, Poljska s 11,3 te Portugal s 10,3 posto.

U Hrvatskoj su cene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromesečju bile 9,1 posto više nego u istom razdoblju lane. U prethodnom tromjesečju su na godišnjem nivou cene porasle 10 posto.

Jedina zemlja u kojoj su na godišnjoj razini u prvom kvartalu pale cene stambenih nekretnina bila je Mađarska s padom od 1,2 posto.

U prvom tromesečju 2020. cene stambenih nekretnina u EU porasle su 1,2 posto u odnosu na poslednja tri meseca 2019. U Evrozoni su cene porasle 0,9 posto u odnosu na prethodno tromesečje.

Među zemljama EU čijim je podacima Evrostat raspolagao, najsnažniji rast cena nekretnina na kvartalnom nivou zabeležen je u Portugalu, 4,9 posto. Slede Estonija i Slovačka, za 4,8 odnosno četiri posto.

U Hrvatskoj su cene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromesečju porasle 2,7 posto u odnosu na poslednji kvartal 2019.

Najveći pad cena nekretnina na kvartalnom nivou zabeležen je na Malti, 4,3 posto. Slede Mađarska s padom od 1,1, Irska s padom od 0,8 posto te Belgija s 0,1 procenat nižim cenama.

strana 1 od 45 idi na stranu