Gradnja Pelješkog mosta mogla bi da stane zbog ovoga: Žalbe remete izbor izvođača radova

Radovi na Pelješkom mostu idu po planu i očekuje se da će on biti završen u roku, ali žalbeni postupci remete donošenje odluka o izvođačima pristupnih puteva.

Region

Izvor: B92

Subota, 24.08.2019.

12:45

Gradnja Pelješkog mosta mogla bi da stane zbog ovoga: Žalbe remete izbor izvođača radova
Ilustracija FOTO: Epa, STR

To bi moglo da ugrozi celi projekat, istaknuto je na gradilištu Pelješkog mosta koji su obišli predstavnici lokalnih vlasti.

Gradilište Pelješkog mosta obišli su dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, saborski zastupnik Branko Bačić (HDZ), te gradonačelnici i načelnici opština predela oko Pelješkog mosta, a njima su predstavnici Hrvatskih cesta na čelu s članom Uprave Nikšom Konjevodom predstavili tok gradnje.

Konjevod je ovu priliku iskoristio da bi opovrgao medijske napise o sukobu unutar Uprave Hrvatskih cesta.

"Lično mogu da kažem da ne postoje sukobi", rekao je.

Istakao je i kako radovi na Pelješkom mostu teku po planu, a u vezi žalbi na konkurse za pristupne saobraćajnice rekao je da očekuje arbitražu kroz mesec dana nakon čega, ako ne bude daljih žalbi, sledi potpisivanje ugovora o gradnji.

"U skladu sa Zakonom o javnoj nabavi u toku su žalbeni postupci za odluke o odabiru izvođača na drugoj, trećoj i četvrtoj deonici. Optimista sam da će biti uskoro privedeni kraju. Sad je situacija jasnija. Očekujem pozitivnu odluku Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) pa ćemo kroz iduće razdoblje biti ovlašćeni da potpišemo ugovore o gradnji i da uvedemo izvođača u posao", rekao je.

Istakao je zadovoljstvo što radovi na izgradnji Pelješkog mosta teku uredno i po planu.

Pelješki most gradi kineska kompanija China Bridge and Road Corporation.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istakao je kako se izvođač radova na Pelješkom mostu drži rokova, te će sve biti dovršeno po dogovoru, ali i ocenio kako su žalbeni postupci otišli predaleko, što bi moglo da ugrozi celi projekat.

"Nedopustivo je da imamo Pelješki most, a bez pristupnih cesta. Država treba da pronađe način. Ne mogu da prihvatim da se jedna ili dve kompanije ulažući žalbe igraju s državom", rekao je Dobroslavić.

Saborski zastupnik Branko Bačić očekuje da DKOM što pre doneti odluku o žalbama za izgradnju pristupnih cesta.

"Ako se reši u očekivanom roku, onda će taj deo biti završen kada i Pelješki most. Ne bi bilo dobro da tako ne bude. Procedura je složena i omogućava kompanijama da koriste razne načine da se izbore za posao", izjavio je Bačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: