Teško vreme za poljoprivrednike: Nepogode uništile voće i povrće

Sarajevo -- Česte promene vremena koje uz obilne kišne padavine prate jaki udari vetra i grada negativno se odražavaju na prinose kultura u BiH.

Izvor: klix.ba
Podeli
FOTO: EPA/LARRY W. SMITH
FOTO: EPA/LARRY W. SMITH

Slab rod i loš kvalitet povrtarima zadaju glavobolje i upravo će oni ove sezone zabeležiti najveće gubitke.

Klimatske promjene koje nisu zaobišle region dovele su do kašnjenja poljoprivredne sezone. Prolećna setva je kasnila skoro mesec dana, a određeni poljoprivrednici tek krajem maja su završili sa svim poslovima. Međutim, već tada su ih zadesili veliki problemi usled poplava koje su pogodile BiH.

Slabiji kvalitet voća i povrća

Da će prinosi voća i povrća sa slabijim kvalitetom biti ove godine znalo se još krajem maja kada su BiH zadesile spomenute poplave. Poljoprivrednici su uspeli da spasu određene zasade, a ono što je propalo presejano je.

Predsednik Udruženju poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kaže da će ovogodišnji rod biti nešto lošijeg kvaliteta.

"Konstantne promene vremena vrlo loše utiču na voće i povrće, jer plamenjača ubija sve. Po pitanju voća ova godina će biti veoma loša, jer su plodove ubili mraz i grad. Već je poznato da šljive praktično neće ni biti, a malo kavlitetnijeg što ima otići će u izvoz", kazao je Bićo.

Najveći problem u poljoprivredi predstavljaju upravo vremenski uslovi koji nisu naklonjeni ni semberskoj regiji na čijim je oranicama i ove godine dominantan kukuruz.

Prinos kukuruza manji za 20 odsto

Nedavne vremenske nepogode praćene kišom i jakim vetrom dovele su do poleganja ove kulture, pa će umanjenje prinosa biti za okvirno 20 odsto.
I u Republici Srpskoj povrtlari su u najvećem problemu, jer su vremenske nepogode uništile plastenike, a zasadi na otvorenom su bili izloženi ledu koji je ostavio trajna oštećenja.

"Jednostavno, došlo je do deformiteta u samom plodu. U najjačoj fazi sada je lubenica, na kojoj se vidi da je pretrpela neke vremenske neprilike koje su je zadesile", ističe Bakajlić.

Zastarela mehanizacija

Domaći poljoprivrednici trenutno nemaju tehničke mogućnosti za prilagođavanje uslovima koje su sa sobom nametnule klimatske promene, a karakterišu ih česte obilne padavine i jake oscilacije u temperaturama zraka.

U Udruženju za poljoprivredu i prehrambenu industriju koje deluje pri Privrednoj komori Tuzlanskog kantona kažu da naši poljoprivrednici raspolažu s mehanizacijom koja je stara i više od 50 godina.

Potrebna pomoć države

Predsednik udruženja Suad Selimović kaže da se poljoprivrednici jedino uz podršku države mogu uhvatiti ukoštac sa trenutnim problemima.

Na prvom mestu su, naveo je on, kapitalne investicije, uz povećanja novčanih iznosa koji su namijenjeni za podsticaje.

strana 1 od 63 idi na stranu