Stambeni krediti ipak interesantni

Subvencionisanje stambenih kredita je povoljnije u odnosu na prošlu godinu, zbog čega je i interesovanje građana izrazito visoko.

Izvor: B92

Petak, 16.03.2012.

10:12

Default images

Osim kamate koja je snižena i sada iznosi maksimalno 4,5 odsto plus euribor, za razliku od 4,9 odsto u 2011, krucijalna promena je smanjeno obavezno učešće od samo pet odsto.

Prema rečima bankara, visoko učešće tradicionalno je jedan od glavnih faktora koji odvraćaju građane od uzimanja kredita, pošto je čak i 10 procenata, koliko je bilo predviđeno prošlogodišnjim programom, za mnoge previše. Za stan vredan 50.000 evra, učešće sada iznosi samo 2.500 evra, što najveći broj onih koji su uopšte dovoljno kreditno sposobni za ovakav zajam, mogu da sakupe.

Zbog toga su danas subvencionisani krediti neuporedivo najpovoljnija opcija za sve koji planiraju kupovinu stana, a mogu da se kvalifikuju za pomoć države.

Goran Milićević, izvršni direktor za marketing Komercijalne banke, kaže da je interesovanje građana za subvencionisanim kreditima u njegovoj banci „izuzetno veliko“ i da je čak prevazišlo prošlogodišnju tražnju.

S druge strane, kako kaže, zainteresovanost stanovništva za čisto dinarske stambene kredite, koje ova banka uz još nekolicinu konkurenata takođe nudi, „zanemarljiva“, što je posledica visokih kamatnih stopa.

"Ko sme da se usudi da toliko rizikuje da uzme dinarski kredit kada su kamate visoke" , kaže Milićević, dodajući da bi inflacija trebalo da deo kamate pojede, ali da je to i dalje isuviše neizvesno za građane.

U Komercijalnoj banci, subvencionisani zajmovi odobravaju se sa nominalnom kamatnom stopom od 4,5 odsto plus šestomesečni euribor. Kredite je moguće dobiti za kupovinu novih stanova, ali i za izgradnju sopstvene kuće, pod uslovom da klijent poseduje pravosnažnu građevinsku dozvolu.

Gotovo identična situacija je u banci Inteza. I tamo kažu da je interesovanje ove godine „dobro i čak veće nego prethodne“. S obzirom na znatno povoljnije uslove kreditiranja u odnosu na program subvencija iz 2011, to ne treba da čudi, čak i sa ovakvom ekonomskom situacijom i rastućom nezaposlenošću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: