"O ovome smo sanjali 70 godina; Naša zemlja više neće biti ista"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je Srbija može da priušti izgradnju velikih infrastrukturnih projekata

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 26.04.2021.

18:45

Foto: EPA, KOCA SULEJMANOVIC

Izgradnja brze pruge od Beograda do Niša i dalje do granice sa Severnom Makedonijom potpuno će promeniti Srbiju, poručio je on i dodao da u godinama koje dolaze naša zemlja više neće biti ista, neće biti zemlja iz koje se nekada odlazilo.

Vučić je to rekao novinarima večeras u Briselu nakon niza susreta sa evropskim zvaničnicima, gde je, između otalog, dobio potvrdu da će Evropska unija u izgradni te brze pruge učestvovati sa 35 odsto ukupne cene, odnosno sa 700 miliona evra.

"Bio sam toliko srećan..."

"Verujem u evropski put Srbije verujem da možemo mnogo toga da postignemo sa EU, a da li će biti sve potaman, pa neće..., ali...", rekao je Vučić uveren da 99 odsto građana Srbije, koji vole svoju zemlju zbog ovakvih vesti, mogu danas itekako da budu radosni.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je ta podrška došla kao pokušaj da EU uradi nešto za Srbiju, odnosno da preuzmu proaktivnu ulogu, Vučić kaže da, kako je rekao, šta god da je u pitanju, on je srećan.

"Ne znam da li razumete šta znači kada dobijete na poklon 700 miliona evra", rekao je predsednik i dodao da je Srbija do sada dobijala novac od EU iz raznih fondova, ali je to bio novac koji se, kako je kazao, ne vidi.

Vučić je ponovio da mu sledi još važna večera za našu zemlju sa Šarlom Mšelom i da mu je ceo dan bio veoma naporan, ali je, kaže, zbog ove podrške za gradnju brze pruge bio veoma srećan.

"Bio sam toliko srećan, bio sam uzbuđen da sam samo merio kilometre i razmišljao o parama, uključićemo tu i Svetsku banku i IBRD, da bude brže, da sve proceduralno bude rešeno", rekao je Vučić.

Ogroman značaj za gradove na jugu zemlje

Ta pruga i putevi koje ćemo graditi na jugu Srbije biće od velikog značaja za Toplicu, posebno Blace i Prokuplje, kao i centralni deo Srbije kome će se praktično približiti Beč za samo nekoliko sati. Izgradnja pruge imaće uticaj i na žitelje Kuršumlije i Prokuplja.

"Onda ćete i u Prolom i u Lukovskoj i u Kuršumlijskoj banji da budete za 40 minuta ranije. Da ne pričam koliko će to da znači za izvoz višnje i sve drugo", kazao je.

Od Beograda do Beča će se putovati pet sati, a od Jagodine do Beča šest. Time će se dobiti i bolja povezanost s evropskim gradovima.

"Od Niša do Beča za manje od 7 sati - ja mislim da je to nešto što smo mogli samo da sanjamo... Jagodina-Beč 6 sati, Stalać, Paraćin, Ćuprija, sve", istakao je.

"O ovome smo sanjali 70 godina"

Ove, kako je kazao, fantastične vesti dodatno nas uče kako da se odnosimo prema vazduhu i onome što zovu "zelena agenda".

U svemu tome vozovi su veoma važni i zato i EU ulaže veliki novac u gradnju pruga.

"Sa brzom prukom preko koridora 10 imaćemo fenomenalnu i fantastičnu konekciju sa svim evropskim zemljama do Istanbula", rekao je Vučić i podsetio da se uskoro kreće u pregovore o modernizaciji pruge prema Crnoj Gori.

O ovome smo, ističe, sanjali 70 godina i nismo verovali da će realizovati.

Zato sam, kazao je, danas ovde u Briselu, ponosan što sam građanin Srbije i što mogu da saopštim ovako dobre vesti.

Govoreći o atmosferi tokom današnjih razgovora, Vučić je rekao da je video "njihovu veću zainteresovanost", ali i da su, dodao je, osetili i oni s naše strane promenu.

"Kao da smo želeli da sagledamo sve što možemo da uradimo da bismo išli brže napred", rekao je Vučić i dodao da za neke deonice pruge već postoje planovi i projekti, a da na nekima tek treba da se radi.

"Potrebni su, dakle, planovi i projekti, to je veliki, veliki rad, ali i stabilnan finansijska situacija zemlje", naveo je Vučić.
Evropljani dali bolju cenu od Kineza

Vučić je izjavio da projekat rekonstrukcije i izgradnje pruge Beograd-Niš i dalje do Preševa drastično menja sve u zemlji, da će to biti nada i šansa, ali i podstrek za ubrzan razvoj i po drugim pitanjima.

Kako je rekao, nije se nadao da će to moći na takav način da dogovori u Briselu.

“Pregovarali smo sa više njih o infrastrukturnim projektima, jer Srbija to može sebi da priušti. Dugo smo razgovarali I dobili smo aproksimativnu cenu od Kineza za prugu Beograd - Niš od 200 km. Evropljani su rekli da mogu da daju bolju ponudu i dobili smo neverovatnu cenu, i zato sam rekao da će to drastično da menja sve u zemlji”, rekao je Vučić.

On je precizirao da će, prema izabranoj varijanti, Srbiju to da košta maksimalnih 1,2 milijarde, jer će oko 35 do 50 odsto biti poklon pare od EU.

“Preko 600 miliona besplatnog novca, čak i da je varijanta sa 35 odsto, za fantastičan projekat koji nas povezuje sa Skopljem, Solunom, Atinom…”, rekao je Vučić.

To, kako kaže, znači mnogo za putnički saobraćaj, teretni saobraćaj, koji će se ubrzati, a to znači i mnogo više novca.

Do Skoplja za 3 sata i 15 minuta

Kada je reč o železnici, naveo je da će se raditi kompletna pruga od Niša do Preševa, što je teško, posebno u Grdeličkoj klisuri.

“Verujem da će se Beograd - Skoplje, sa svim stanicama, putovati 3.15 sati vozom. Avionom ne možete da stignete brže. To su neverovatne promene”, konstatovao je Vučić.

Precizirao je da se razgovaralo o pet varijanti, a Srbija je prihvatila varijantu 4, gde je cena 1,766 mlrd evra do Niša, uz bar 600 miliona manje, jer će toliko dati EU.

Moliće, dodaje, da sve bude gotovo do kraja 2025. ili početka 2026.

“Za 4,5 godine Srbija će imati to. Ja sam presrećan, ''superhepi'', jer nikad mi se ništa slično nije desilo u Briselu. Ovo je velika nada, šansa za nas i podstrek za ubrzan rad I na svim drugim temama”, rekao je Vučić.

Predsednik je najavio da su Ursula Fon der Lajen I Žozep Borel pozvani da krajem avgusta ili početkom septembra dođu na otvaranje radova na izgradnji autoputa Niš - Pločnik, važnog za razvoj Toplice.

Javni dug

Predsednik je večeras poručio da Srbija ima novca da finasira deo pruge Beograd-Severna Makedonija i da se javni dug Srbije gotovo nije povećao u odnosu na 2012/2013. i pored poplava i korone, kao i da je Srbija danas uspešna zemlja. Vučić je, upitan da li će država imati novca da finansira deo pruge Beograd-Severna Makedonija, jer neki tvrde da je udvostručen dug zemlje, kazao da s jedne strane neko ne želi da govori istinu, a s druge neko ne razume.

Naglasio je da je današnji javni dug 26 milijardi evra, a da je 2012/2013. bio 21,1 milijardi evra.

"Uprkos poplavama i koroni se gotovo nije uvećao. Istovremeno nije isto da li dug otplaćujete sa platom od 1.000 evra i 350 evra", objasnio je on.

Kazao je da Srbija odlično stoji po stopi javnog duga prem BDP-u, koji se neće povećati preko 60 odsto.

Vučić je ukazao da se javni dug ne meri po apsolutnim ciframa, već po tome kako jedna ekonomija može da podnese.

Rekao je da je javni dug 2012. bio 56 odsto, a da je danas 58 procenata, iako je zemlja morala da se suoči sa poplavama i koronom.

Snaga zemlje se od tada dramatično uvećava i naš BDP nije više 32 ili 33 milijardi već se približava 50 milijardi evra.

"Svi koji su korektni to odlično razumeju. Od MMF i bilo koga drugog nismo dobili primedbe. Onima koji ne žele da cuju i pomire se sa činjenicom da je Srbija uspešna zemlja, da nije više gubitnik kao u njihovo vreme, ja ću da pomogme da žive još bolje i moćiće da veruju svojim novčanicima, novim muzeijam, domovima zdravlja, bolnicama, umesto besmislicama koje objavljuju po društvenim mrežama", poručio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: