Mali: DFC u Beogradu već za dve nedelje, najveću korist imaće građani Srbije

Ministar finansija Siniša Mali je gostujući na Radio-televiziji Srbije rekao da Američka razvojna finansijska korporacija (DFC) stiže u Srbiju već 21. septembra

Izvor: B92

Sreda, 09.09.2020.

18:30

Mali: DFC u Beogradu već za dve nedelje, najveću korist imaće građani Srbije
Foto: Tanjug, Zoran Zestic

Mali kaže da je ovo samo deo sporazuma koji je potpisan u Vašingtonu, a navodi da je to ogromna i veoma važna vest za sve građane Srbije.

Otkriva da DFC ima godišnji budžet preko 60 milijardi dolara i da oni finansiraju projekte od strateške važnosti za region.

"Za nas je to ogroman signal da se u regionu situacija smirila", naveo je Mali.

Kaže i da je ovo ogroman znak investitorima, posebno američkim.

"Ovo će biti tačka sporazuma koja će vremenski biti najbrže realizovana, 21. septembra dolazi direktor DFC-a Adam Boler, koji je istaknut član administracije i takođe blizak Donaldu Trampu."

"Oni u roku od dve nedelje dolaze da otvore kancelariju i da odmah krenemo u realizaciju investicija", otkriva Mali.

"Krećemo u realizaciju velikih infrastrukturnih projekata, a samo auto-put je milijardu evra. Samo infrastrukturni projekti donose više od dve milijarde dolara. A mi imamo tu još i mala i srednja preduzeća. Oni su spremni da investiraju direktno u privatni sektor u Srbiji."

Mali kaže da su u Vašingtonu iskoristili priliku da govore i o drugim investicijama u Srbiji.

"Centar operacija u regionu biće Beograd, a najveću korist imaće građani Srbije."

Pominje i ostale stavke sporazuma, među kojima su mini-Šengen i različiti infrastrukturni projekti.

Kako kaže Mali, kod mini-Šengena vrlo brzo možemo da imamo rezultate, a to je, navodi, možda najvažniji deo sporazuma potpisanog u Vašingtonu.

"Najveću korist od regionalnog povezivanja imaće građani i privrednici u Srbiji", rekao je i dodao da prištinska strana na pregovorima nije bila za ovaj projekat.

"Regionalno povezivanje, ono što rade u celom svetu, to želimo mi da uradimo u našem malom delu Zapadnog Balkana", kaže Mali.

"Ako smanjimo vreme koje kamioni čekaju na granicama, povećali smo protok robe", ističe ministar.

Govoreći o korišćenju resursa iz jezera Gazivode, Mali je istakao da je to samo jedna od tačaka sporazuma i dodao da je pritisak na predsednika Vučića bio veliki.

"Uspeli smo da izađemo sa sporazumom i stvarima koje su veoma korisne za građane Srbije i region."

"Mi kao država nemamo jedan kilovat koristi od jezera, a sada smo dogovorili da se uradi vizibiliti studija", kaže Mali.

"Videćemo koliko pripada Srbiji, a koliko Prištini, a to je ogroman korak napred, jer otvaramo mogućnost da iskoristimo resurse koje jezero ima", otkriva ministar.

"Svaka tačka sporazuma predviđa da Srbija i ceo region krenu napred", kaže Mali.

Mali kaže da smo na vreme reagovali sa merama od 5,8 milijardi evra i tako sprečili negativne ekonomske posledice koronavirusa.

"Na vreme smo napravili sveobuhvatne mere, što je uslovilo poverenje između privrede i vlade."

"Juče smo isplatili poslednju minimalnu zaradu, a 21. septembra stižu dve minimalne zarade za novoosnovana preduzeća", kaže Mali i dodaje da će biti i pomoći za gradske hotelijere.

Kaže da se u septembru ili oktobru, s obzirom na ekonomska kretanja, očekuje i rebalans budžeta.
View this post on Instagram

Tri su ključna razloga zbog kojih je značajno otvaranje kancelarije Američke razvojne agencije u Srbiji. Najpre, na taj način nam se otvaraju vrata za saradnju na izgradnji velikih infrastrukturnih, investicionih projekata, a kroz instrumente projektnog finansiranja koje nudi ta agencija. Zatim, Srbija dobija strateškog partnera za dalji razvoj finansijskih instrumenata u službi podrške finansiranju mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika. Treći razlog je što se otvaranjem kancelarije šalje snažna poruka američkim investitorima, kao i njihova zaštita kroz širok sektor usluga kojima ih DFC štiti, a što dalje utiče na atraktivnost Srbije kao investicione destinacije. Naravno, ovo je još jedna potvrda da je Srbija ekonomski lider regiona. O Vašingtonskom sporazumu i drugim ekonomskim temama upravo u emisiji “Oko” na #RTS

A post shared by Siniša Mali (@mali_sinisa) on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: