Preti glad: Slaba žetva, reagovale i Ujedinjene nacije

Kako BBC prenosi, žetva u Severnoj Koreji će izgleda biti lošija nego inače, što će dovesti do ućestalih nestašica hrane, predviđa grupa za posmatranje.

Izvor: B92

Subota, 09.11.2019.

13:59

Preti glad: Slaba žetva, reagovale i Ujedinjene nacije
Foto: Epa, Yna

Putem satelitskih slika, došlo se do saznanja da je suša uticala na usev u podrušju poznatom kao "činija žitarica".

Kako Ujedinjene nacije kažu, pomoć je potrebna kako bi čak 40 odsto stanovnika Severne Koreje moglo da se prehrani, a poljoprivreda je najslabija u poslednjih pet godina. Nestašice su pogošane i međunarodnim sankcijama koje su Severnoj Koreji uvedene.

U maju, pomoć bez koje 70 odsto stanovnika Severne Koreje ne bi moglo da se prehrani, smanjna je sa 550 grama na samo 300 grama po osobi dnevno, zbog loših rezultata ovogodišnje žetve. U delovima gde ima najviše useva, žetva je završena, ali je količina proizvedenog manja od prosečne, kažu iz Geoglama, švajcarske organizacije za posmatranje, a dodaju i da su jedan od razloga za ovo neredovne padavine.

U Severnoj Koreji bilo je nekoliko suša u proleće i leto ove godine, a u septembru je zemlju pogodio tajfun Lingling, koji je poplavio zemljište. U septembru je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija rekla kako je pomoć bila potrebna za više od 10 miliona ljudi, zbog loših žetvi pirinča i kukuruza. Smanjena je i prizvodnja svinjetine, zbog toga što je zemlju pogodio i svinjski grip.

Ranije ove godine, u izvešaju Svetskog programa za hranu, pisalo je da su neke porodice u Severnoj Koreji zbog nestašice unosile proteine samo nekoliko puta godišnje.

Kina je, uz ostale zemlje, ove godine već pružila pomoć u vidu hrane Severnoj Koreji. Međutim, Severna Koreja je odbila da prihvati 50.000 tona pirinča od Južne Koreje, navodno zbog tenzija jer je Južna Koreja povezivana sa time što su pregovori između Pjongjanga i SAD o nuklearnom programu Severne Koreje stali.

Glad je veoma česta pojava u Severnoj Koreji. Procenjuje se da su nestašice hrane 1990-ih odnele na stotine hiljade života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: