"Potrebno nam je ono što smo imali šezdesetih u Nišu"

Nišlija Nikola Božinović izjavio je da veruje da će se Niš vratiti na mapu regiona i sveta ali ne kao grad elektronike, već kao grad IT tehnologija.

Izvor: B92

Utorak, 04.12.2018.

15:14

Foto: Thinkstock

Božinovića mnogi smatraju najuspešnijim Srbinom u čuvenoj američkoj "Silicijumskoj dolini" pošto je svoju firmu "Frejm" (Frame) nedavno prodao američkoj kompaniji "Nutaniks" (Nutanix) za skoro 200 miliona dolara.

Kako je nastala, rasla i razvijala se firma Frame čitajte u intervjuu koji je Nikola Božinović dao za B92 odmah posle prodaje Nutanixu.

Božinović je rekao da je za tako nešto potrebno da se realno sagleda trenutna pozicija, "da se ne prave kule u oblacima", već da se odredi nekoliko oblasti na koje će da se fokusiraju domaći stručnjaci.

"Potrebno nam je i ono što smo imali šezdesetih godina prošlog veka, a to je bliska sprega industrije i fakulteta. Elektronski fakultet je pravio kadrove koji su Elektronskoj industriji u tom trenutku bili potrebni. Tako nešto potrebno nam je i sada", izjavio je Božinović na drugom "Frejm samitu" organizovanom na Elektronskom fakultetu.

Prema njegovim rečima, Elektronski fakultet u Nišu sada upisuje duplo više studenata nego pre deset godina, što je, kako je rekao, "dobar signal" za razvoj IT tehnologija.

Božinović, koji trenutno radi kao potpredsednik kompanije "Nutaniks", rekao je da je cilj te američke kompanije koja ima 4.000 zaposlenih da Srbija, uz Ameriku i Indiju, bude njen razvojni centar.

"To praktično znači da i u Nišu i u Beogradu tražimo ljude, programere, ali i projekt menadžere", izjavio je Božinović.

On je podsetio da je nakon završetka Elektronskog fakulteta otišao sa suprugom u Ameriku, gde su oboje doktorirali, a 2012. godine osnovali firmu "Frame" radeći u početku maltene u špajzu kuće.

"To što smo postali deo kompanije Nutaniks za nas znači da će ovo što smo radili do sada da napreduje još mnogo više i brže. Naši razvojni centri u Beogradu i Nišu će biti osnova onoga što ćemo raditi nadalje", izjavio je Božinović.

Kao savet za uspeh Božinović je kazao da je najbitnije da postoji vizija koju prati uporan i efikasan rad.

"I da onda budete uporni, efikasni, da 'tvrdo' radite i nađete ljude sa koji će sa vama da dele istu viziju i da zajednički sa njima pronalazite mušterije, a onda investitore", rekao je on.

Marketinški menadžer firme "Frejm" Istok Pavlović objasnio je da je ta firma izumela softver "Frame" koji omogućava da programi ne moraju da se instaliraju na kompjutere već da stoje u takozvanom klaudu, oblaku.

Novi softver je omogućio, dodao je Pavlović, da se bilo koji program može da koristi sa bilo kog kompjutera u svetu.

"To je veliko olakšanje za korproracije koje imaju veliki broj zaposlenih i veliki broj računara. One su imale problem sa održavanjem računarske mreže zbog velikog broja instaliranih programa. Sada je moguće da zaposleni imaju računar bez ikakvog programa", istakao je Pavlović.

Za razliku od prošlogodišnjeg, ovogodišnji "Frejm samit" izazvao je veliko interesovanje posetilaca, zbog čega je umesto u Startap centru održan u amfiteatru Elektronskog fakulteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: