Nestlé fabrika u Surčinu otvorila svoja vrata javnosti

Ekološka tura kroz srpsku fabriku najvećeg svetskog proizvođača hrane i pića

Promo

Izvor: B92

Petak, 30.10.2020.

09:44

Nestlé fabrika u Surčinu otvorila svoja vrata javnosti
Tanja Žigiæ, direktorka Nestle fabrike u Surèinu

Kompanija Nestlé, globalni lider u proizvodnji hrane i pića, organizovala je događaj „Eko tura: Obilazak Nestlé fabrike u Surčinu”, okupivši veliki broj novinara, partnera i predstavnika državnih institucija, u cilju demonstracije načina funkcionisanja fabrike i predstavljanja načina na koji je postala prva fabrika u Srbiji sa nultim uticajem na životnu sredinu. To podrazumeva da se sav otpad iz Nestlé fabrike reciklira, upotrebljava ponovno ili koristi za proizvodnju energije, a nijedan gram otpada ne završava na deponijama. Osim toga, postignute su i druge brojne uštede – vode, električne energije, emisije gasova, dok su pakovanja značajno unapređena.

Obilazak fabrike održan je uživo – onlajn, u skladu sa preventivnim merama i socijalnim distanciranjem koje propisuje Vlada Republike Srbije. Tanja Žigić, direktorka fabrike u Surčinu i Stefan Bukvić, specijalista za zdravlje i bezbednost, spoveli su sve prisutne kroz fabriku, proizvodni pogon i reciklažno dvorište, objasnivši detaljno način na koji se otpad odlaže i prerađuje, bez odnošenja na deponije.

Vodeći učesnike konferencije kroz fabrički pogon, Tanja Žigić ukazala je na infrastrukturu i način rada koji su doveli do smanjenja potrošnje svih najbitnijih faktora potrebnih u proizvodnji. Kompanija je investirala 30.000 evra u LED osvetljenje, i na taj način umanjila potrošnju električne energije za čak 20 odsto. Smanjenjem dimenzija ambalažnog materijala, smanjena je potrošnja papira za čak 60 tona na godišnjem nivou, a samim tim i negativna emisija ugljen dioksida. Lokalno najveća investicija je 1,2 miliona evra i odnosi se na savremeni tretman prečišćavanja otpadnih voda. To ulaganje je omogućilo smanjenje potrošnje vode za 50.000 metara kubnih godišnje, što je jednako zapremini 20 olimpijskih bazena. Dodatno, separacijom na samom izvoru odstrani se čak 80 odsto komunalnog otpada u posebno izdvojene reciklažne kante, koji se nakon reciklaže ponovno koristi u proizvodnji, kao bio gorivo ili u neke druge svrhe.

„Osim održive proizvodnje i napora u zaštiti životne sredine Nestlé posvećeno radi i na širenju svesti o važnosti ove teme, pa je tako nedavno sprovedena i prva ekološka onlajn edukacija mladih #NestleČuvaPrirodu u okviru koje su ispunjavali dnevne izazove u uštedi vode, struje i korišćenja ekološke ambalaže umesto plastike“, izjavila je Žigić.

Prisutnima se obratio i Marian Marinov, finansijski direktor kompanije za jugoistočno evropsko tržište. On se osvrnuo na godinu na izmaku, izazove sa kojima su se svi susreli i pravovremene reakcije kompanije.

„Nestlé fabrika u Surčinu je deo Nestlé operativnog sistema i kao sve naše fabrike ima zadatak da se odgovorno ponaša prema životnoj sredini. Usmerili smo naše napore ka poboljšanju kvaliteta života i obezbeđivanju sigurne budućnosti za pojedince i porodice proizvodnjom kvalitetne hrane i pića. U isto vreme, ovakav pristup stvara mnoge prilike za razvoj mladih profesionalaca i čuva životnu sredinu“, istakao je gospodin Marinov, koji je iskoristio priliku i najavio svoj odlazak sa pozicije direktora Nestlé Srbija i predstavio Marjanu Davidović, koja će ga naslediti na toj funkciji od 1. novembra.
Marian Marinov, Tanja Žigiæ, Marjana Davidov
Da je dostizanje nultog uticaja na životnu sredi zaista značajno za zajednicu, napomenuo je i Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstvo i vodoprivrede koji napomenuo da je kompanija Nestlé odličan primer modela na koji se gleda kao na okosnicu razvoja prehrambene industrije u Srbiji i dodao: „Investicije u industriju hrane i pića su veoma važne, upravo zato što je ovaj sektor najznačajniji deo prerađivačke industrije u Srbiji. Održivo poslovanje kakvim se vodi kompanija Nestlé je kamen temeljac osiguranog uspeha u budućnosti i očuvanja životne sredine za dolazeće generacije“.

Pored fabrike u Sofiji, jedina Nestlé fabrika u jugoistočnom delu Evrope stacionirana je na teritoriji opštine Surčin već skoro 10 godina. Tim, ali i povodom značajnog doprinosa kompanije Nestlé opštini u kojoj posluje, prisutnima se obratio i Stevan Šuša, predsednik gradske opštine Surčin.

„Ponosni smo što na teritoriji opštine Surčin posluje jedan takav gigant, svetskih razmera. Pored vrhunskog kvaliteta proizvoda, Nestlé posvećuje posebnu pažnju stvaranju novih i očuvanju starih vrednosti u našoj lokalnoj zajednici, kao i bezbednosti zaposlenih i očuvanju životne sredine, na čemu smo zaista zahvalni“, izjavio je Šuša.

Uspešan reciklažni proces, na koji je kompanija Nestlé ponosna, ostvaren je u saradnji sa Sekopakom, vodećim operaterom sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Srbiji. Više o samoj saradnji, ali i delovanju biznis sektora u borbi protiv zagađenja životne sredine, govorila je Ivana Pavlović, menadžerka operacija kompanije Sekopak.

„Aktivnosti u očuvanju životne sredine, koje su rezultat saradnje kompanija Nestlé i Sekopak, predstavljaju dobar primer celokupnom poslovnom sektoru ove države. Kroz inovacije i saradnju, kompanija Nestlé je lider u uspostavljanju Zero waste politike na našim prostorima, čime ne samo da se obezbeđuje visok procenat reciklaže, već se i podstiču građani da promene svoje navike i uključe se u proces primarne selekcije ambalažnog otpada“, dodala je Pavlović.

Nestlé-ova globalna ambicija za 2050. godinu temelji se na kontinuiranom radu na smanjenju emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, a kompanija čini efikasnijim svoje distributivne mreže i skladišta, optimizirajući rute potrebne za smanjenje potrošnje goriva i emisije ugljen dioksida. U poslednje četiri godine, u vodećih 100 distributivnih centara kompanije, emisija gasova staklene bašte se smanjila za približno 40 odsto. Dodatno, Nestlé je intenzivirao svoje aktivnosti kako bi osigurao odgovorno snabdevanje sirovinama i dostigao nulti nivo krčenja šuma. Od 2014. godine, nivo smanjena emisija štetnih gasova ekvivalentan je uklanjaju čak 1,2 miliona automobila sa puta.

Kroz odličnu povezanost i saradnju sa poslovnim i javnim sektorom, Nestlé stremi da poslovanje i odnos prema životnoj sredini podigne na viši nivo. Novim standardima i kroz predan i transparentan rad, fabrika i kompanija Nestlé ispunjavaju odgovornosti korporativnog građanina Srbije i ulažu u lokalnu zajednicu.
Stefan Bukviæ, specijalista za zdravlje i bezbednost u kompaniji Nestle

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: