Štednja kao nekad, ponuda kao nikad

Građani Srbije tradicionalno su privrženi devizama. Nekada nemačke marke, danas evri, dugo su valute od poverenja koje su godinama i decenijama preovladavale u buđelarima i na štednim računima.

Promo

Izvor: B92

Utorak, 14.11.2017.

14:25

Štednja kao nekad, ponuda kao nikad
Foto: Telenor banka

Međutim, situacija se poslednjih godina drastično promenila, pa su dinari postali poželjna valuta u kojoj se uzimaju krediti i štedi, a analize su pokazale da se dinarska štednja više isplati od one u evrima.

O tome je nedavno posvedočila i centralna srpska monetarna institucija, navodeći da je evidentno da građani čak menjaju devize za dinare, kako bi ih položili na štednju.

Ako govorimo o prednostima štednje u dinarima, prva je svakako ta što je u nominalnom iznosu kamata na uloge u nacionalnoj valuti i dvostruko veća.

Sa druge strane, dinar je poslednjih pet godina stabilan, pa nema bojazni od gubitka na kursnim razlikama, što je naročito važno s obzirom na to da je ročnost uloga duža - šest pa i 12 meseci.

U prilog dinarske štednje ide i to što je inflacija već nekoliko godina minimalna, a velika prednost je što se na štednju u dinarima ne plaća porez, što je stavka koja vas čeka ako štedite u devizama.

Činjenica je da su kamate na štednju sada nešto manje nego što su bile do pre nekoliko godina, ali i među trenutnim ponudama se ističu neke koje što po kamatnoj stopi što po nekim drugim uslovima i pogodnostima štedišama donose sasvim lep prinos.
Foto. Telenor banka
Tako je Telenor banka u Srbiji omogućila svojim štedišama kamatu od čak 4,8 procenata, a posebna pogodnost je što ćete u slučaju da vam je novac potreban i pre isteka oročenog perioda, dobiti polovinu predviđene kamate, dakle 2,4 odsto.

Cifre su jasne, na položenih 300.000 dinara, po isteku šest meseci, biće isplaćena kamata od 5.925 dinara, dok će interes na oročenje od godinu dana iznositi 14.400 dinara.

U slučaju da novac oročite a zatreba vam pre isteka oročenja, Telenor banka će isplatiti polovinu ugovorene kamate, bez obzira u kom momentu prekidate oročenje. Ceo proces prijave i otvaranja štednog računa korisnik samostalno obavlja putem internet ili mobilne aplikacije, bez odlaska u Telenor prodavnice. Moguće je otvaranje i više od jednog štednog računa.

“I ove godine podržali smo štednju u domaćoj valuti, a naši korisnici imaju mogućnost većeg prinosa kamate u odnosu na tržišni prosek ponude oročene štednje. Fleksibilnost oročene štednje u Telenor banci ogleda se u mogućnosti da korisnik, u bilo kom trenutku, može ranije svoja sredstva sa štednje da prebaci na tekući račun, zadržavajući pravo na polovinu kamate za oročeni period,” kaže Miloš Polovina, član izvršnog odbora Telenor banke.

Pre ugovaranja štednog računa, korisnik u aplikaciji ima kalkulator u koji može uneti iznos koji želi da deponuje i tako stekne uvid u obračun kamate koju ostvaruje na ta sredstva. Primer oročene štednje u Telenor banci:
Primer dinarske oročene štednje
6 meseci 12 meseci
Kamatna stopa, fiksna na godišnjem nivou 4,0% 4,8%
300.000 5.925 RSD 14.400 RSD
Iznos koji prima korisnik po isteku oročenja 305.925 RSD 314.400 RSD
Šest meseci pa i godinu dana brzo prođe, a kamata na Vaš novac će biti prijatno iznenađenje kada istekne oročenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: