I u susedstvu cene nekretnina divljaju: Za 37 kvadrata 160.000 evra

Pogled na more na splitskim Mejama ima cenu.

Moj kvadrat

Izvor: B92

Subota, 13.11.2021.

11:02

I u susedstvu cene nekretnina divljaju: Za 37 kvadrata 160.000 evra
Foto: Shutterstock/Andrey_Popov

Iako je zgrada izgrađena davno, cena prati trendove.

Onaj to se odluči za nekretninu od 37 kvadrata za svoj krov nad glavom, izdvojiće 160.000 evra.

A o ponudi i potražnji dobro zna Anica koja želi manju nekretninu.

"Manji stan ću. Deca su otišla iz kuće. Ja sam u većem stanu s kojim, kad bih ga prodala, ne mogu da kupim 40 kvadrata", kaže.

Cene drastično porasle

Cene su u poslednje dve godine porasle i do 30 posto, kažu u Udruženju poslovanja nekretninama, za Dnevnik.hr. Najviše se traži novogradnja. Prodaje se i dok nije izgrađeno, a kupuju i stranci.

"Kvadrat novogradnje kreće se između 3.000 i 4.000 evra na dobrim lokacijama, kako u Splitu tako i u Zagrebu. Na rubnim područjima je između 2.000 i 2.500 evra'', otkriva Jasmina Biliškov iz Udruženja poslovanja nekretninama.

Evri se broje i za dizajn enterijera. "Prosek je manji stan od 50 do 60 kvadrata. Ako se radi kompletna adaptacija stana, u smislu da se menjaju sve instalacije, nameštaj, podovi, cena projekta se kreće od 3.000 do 5.000 evra“, kazala je Katarina Kavain iz firme za uređenje enterijera.

Na cene stanova utiču niske kamate na kredite, inflacija, ali i rast turističkog prometa, kažu stručnjaci.

"Sve zavisi od banaka. One su kod nas bog i batina. Banka mora da daje povoljne uslove za kreditiranje mladih porodica“, pojašnjava Marko Plazonja iz Agencije za promet nekretninama.

Još jedna runda subvencija

A prilika je uskoro i tu. Počinje još jedna runda subvencionisanih kamata za stambeni kredit. Idući konkurs za subvencionisane stambene kredite za mlade u planu je za proleće 2022. godine.

Iz Ministarstva poručuju da je rast cena nekretnina povezan s nizom faktora od kojih subvencije države ne mogu biti primarni uzrok.

Guverner HNB-a poručio je kako ne vidi promenu u rastu cena nekretnina dok se cena novca, odnosno kamatnih stopa, ne promeni. Drugim rečima, veće kamate mogu da snize cene nekretnina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: