Srbija interesantna nordijskim investitorima

Kompanije iz nordijskih zemalja prepoznale su Srbiju kao potencijal za ulaganja, kaže u intervjuu za B92 Dragan Skalušević, Izvršni direktor IKEA-e i predsednik Borda guvernera nedavno osnovane Nordijske poslovne alijanse.

Fokus

Izvor: B92

Utorak, 13.07.2010.

19:14

Default images

”Nordijska poslovna alijansa zvanično je počela sa radom u maju ove godine i već ima petnaest članova među kojima su kompanije IKEA, Carlsberg Srbija, Eurolift, Ruukki, SKF Commerce, SIMPO i advokatska kancelarija Janković, Popović & Mitić“, objašnjava Skalušević i dodaje da je njihov cilj stvaranje platforme za razmenu ideja i iskustava unutar nordijske poslovne zajednice u Srbiji.

Koji su uslovi da bi se postao član Nordijske poslovne alijanse?

Članovi Nordijske poslovne alijanse u Srbiju mogu biti kompanije koje imaju predstavnistva u Srbiji, a čije je sedište u nekoj od nordijskih zemalja, domaće kompanije koje zastupaju interese nordijskih kompanija, državljani nordijskih zemalja koji žive i rade u Srbiji, kao i državljani Srbije zaposleni u nordijskim institucijama.

Takođe, članovi Nordijske poslovne alijanse mogu da budu bilo koja druga pravna ili fizička lica koja, prema mišljenju Borda guvernera ili Izvršnog direktora, ispunjavaju uslove za primanje u Udruženje.

Zašto ste se odlučili na korak formiranja Nordijske poslovne alijanse?

Nordijska poslovna alijansa u Srbiji osnovana je radi promovisanja i jačanja saradnje između nordijskih kompanija i Republike Srbije, kao i doprinosa razvoju poslovnih veza i aktivnosti između nordijskih zemalja i Republike Srbije. Želimo da promovišemo ekonomske, kulturne i društvene odnose između nordijskih zemalja i Srbije.

Pored nordijskih kompanija IKEA, Carlsberg Srbija, Eurolift, SKF Commerce, FormTech, osnivači Alijanse su i gospodin Rene Nygaard Jensen iz Danske ambasade, gospodin Obrad Prohaska iz Finske ambasade i danski državljanin, gospodin Shahin Lauritzen.

Da li imate problema u pojedinačnom poslovanju i kakve olakšice u poslovanju donosi svakoj kompaniji – članici članstvo u Alijansi? Koji su najveći problemi sa kojima se vaše članice susreću?

Članstvo u Alijansi pruža mogućnost kompanijama da razmenjuju iskustava i ideje sa drugim članicama udruženja, kao i sa širom poslovnom branšom u Srbiji, a time i rešavanje izazova sa kojima se kompanije susreću postaje lakše.

Kako su formiranje Nordijske poslovne alijanse prihvatile dve najveće asocijacije stranih, ali i domaćih kompanija u Srbiji, Američka privredna komora i Savet stranih investitora?
Nordijska poslovna alijansa je tek osnovana i stekli smo utisak da je prihvaćena vrlo pozitivno od strane ostalih komora u Srbiji.

Da li planirate da ostanete homogeno poslovno udruženje ili ćete kao i AmCham i FIC proširiti članstvo na druge multinacionalne korporacije i strane firme koje posluju u Srbiji?

U ovom momentu početnog razvoja Alijanse plan je umrežavanje prvenstveno nordijskih kompanija koje posluju u Srbiji i domaćih koje zastupaju interese nordijskih kompanija.

Norveški Telenor je jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji. Trenutno izgleda, ako je sudeći po pisanju štampe, da imaju problema kao drugi fiksni operater sa državnim Telekomom. Da li će nordijska alijansa da interveniše kod nadležnih institucija kako bi se ovoj kompaniji omogućilo da nesmetano obavlja svoj posao?

Telenor je dovoljno stabilna i dobro pozicionirana kompanija na tržištu Srbije koja izazov ovakvog tipa može samostalno rešiti.

Čega se potencijalni investitori iz skandinavskih zemalja najviše plaše kada je ulaganje u Srbiji u pitanju?

Ono čega se najviše plaše inostrani investitori kada je Srbia u pitanju jeste nestabilnost u pogledu finansijskog poslovanja, kao što je promena kursa; zatim uvođenje neplaniranih dodatnih nameta, nedefinisanih i promenljivih pravnih i administrativnih procedura i propisa. Takođe, ono što dodatno otežava ulazak stranih investitora na tržište je svakako neefikasnost pravnih i administrativnih procedura

A koje su najveće prednosti srpskog tržišta s aspekta nordijskih kompanija?

Tržište Srbije je interesantno kako nordijskim tako i ostalim inostranim investitorima iz zato što je to tržište koje je u razvoju, zatim zbog geografske pozicije zemlje u regionu jugo-istočne Evrope. U Srbiji postoji široki prostor za testiranje i uvođenje novih poslovnih ideja, a jedna od prednosti je mogućnost međuregionalne saradnje.

Za koju oblast ulaganja vlada najveće interesovanje?

Dijapazon oblasti za koje vlada najveće interesovanje obuhvata informaciono-komunikacione tehnologije, energetski sektor, sektor finansijskih usluga, farmaceutsku industriju, i investicije u proizvodnju. Takođe, Srbija i Danska imaju dugu tradiciju u istim privrednim granama poput poljoprivrede, tekstilne industrije, energetskog sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: