BBC na srpskom - B92

Rat protiv Amerike bio bi nepodnošljiva katastrofa, upozorio kineski ministar odbrane

Kineski ministar odbrane Li Šangfu u prvom obraćanju posle stupanja na tu funkciju izjavio je da je otvoren za dijalog.

Izvor: BBC
Podeli
AFP
AFP

Kineski ministar odbrane, u prvom javnom obraćanju od stupanja na funkciju, rekao je da bi rat protiv Amerika bio "nepodnošljiva katastrofa".

General Li Šangfu rekao je na bezbednosnom samitu, da "neke zemlje" ubrzavaju trku za naoružavanje u Aziji.

Naveo je da je svet dovoljno veliki i za Kinu i za Sjedinjene Američke Države i da bi dve supersile trebalo da pokušaju da pronađu zajednički jezik.

Prethodno je Amerika optužila Kinu da je njen razarač izveo "nebezbedne" manevre blizu broda mornarice SAD u Tajvanskom moreuzu.

U subotu je američka mornarica saopštila da je kineski razarač plovio "na nebezbedan način" u blizini američkog ratnog broda dok je zajedno sa kanadskim plovilima prolazio kroz Tajvanski moreuz.

Kina je kritikovala obe zemlje zbog "namernog izazivanja rizika". SAD i Kanada su saopštile da plove tamo gde to međunarodno pravo dozvoljava.

General Li, koji je u martu postao ministar odbrane, optužio je SAD za "hladnoratovski mentalitet" i rekao da to "znatno povećava bezbednosne rizike".

U govoru je rekao da Kina neće dozvoliti da pomorske patrole SAD i njihovih saveznika budu "izgovor za stvaranje hegemonije u navigaciji".

Upitan o incidentu u Tajvanskom moreuzu, rekao je da zemlje izvan regiona podižu napetosti.

On je govorio samitu Šangri-La u Singapuru, godišnjem bezbednosnom sastanku u azijsko-pacifičkom regionu.

Peking je odbio američki zahtev za direktne vojne pregovore u znak protesta zbog sankcija koje su SAD uvele generalu Liju 2018. zbog kupovine oružja od Rusije.

Na samitu u Singapuru, američki ministar odbrane Lojd Ostin zamerio je Kini što je odbila da vodi vojne razgovore.General Ostin i general Li su se rukovali i nakratko razgovarali na otvaranju događaja u petak, ali nije bilo suštinskog dijaloga.

"Umereni" ton kineskog ministra odbrane signalizira da su razgovori sa Ostinom mogući, ali Vašington mora da ukine sankcije protiv njega, rekao je Džou Bo, penzionisani oficir Narodnooslobodilačke armije.

General Li je sankcionisan 2018. zbog nabavke vojne opreme iz Rusije.

Njegov petogodišnji mandat ministra odbrane počeo je ranije ove godine, ali ga sankcije sprečavaju da putuje u SAD, a takođe mu otežavaju da pozove generala Ostina u Kinu, dodao je Džou.

"Ako sankcije postoje, kako da razgovaramo? Sankcije su veoma važne", rekao je Džou, sada viši saradnik u Centru za međunarodnu bezbednost i strategiju Univerziteta Cinghua u Pekingu.

Visoki obaveštajni zvaničnici prisustvovali su sastanku šefova špijunskih službi na samitu u Singapuru, prenela je novinska agencije Rojters.

Uprkos diplomatskoj prepirci, visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta stigao je u Peking na nedelju dana opsežnih razgovora.

Odnosi između Vašingtona i Pekinga su zategnuti poslednjih godina zbog nekoliko pitanja, a među njima su i pretenzije Kine na Tajvan i teritorijalni sporove u Južnom kineskom moru.

Visoki zvaničnik kineske vojske, general-potpukovnik Jing Đijanfeng, rekao je da nema mesta za kompromis oko Tajvana, pošto je optužio SAD za mešanje u regionalna pitanja.

Odluka Vašingtona da poveća broj trupa na rotacionom rasporedu u regionu mogla bi da poveća rizik od sukoba, rekao je Đijanfeng novinarima na marginama samita.

Dodatno izveštavanje, Samanta Čen iz Singapura.

Pogledajte video

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 145 idi na stranu