BBC

Utorak, 11.10.2022.

21:06

Kralj Čarls Treći: Ceremonija krunisanja 6. maja

Kralj Čarls Treći biće krunisan 6. maja u Vestministerskoj opatiji, najavljeno je iz Bakingemske palate.

Izvor: BBC

Kralj Čarls Treći: Ceremonija krunisanja 6. maja
Krunisanje kralja Èarlsa Treæeg biæe mešavina tradicionalnog i modernog, kažu iz Bakingemske palate/Hugo Burnand

Ceremonija krunisanje kralja Čarlsa Treće biće održana 6. maja 2023. godine u Vestministerskoj palati, najavljeno je iz Bakingemske palate.

Pored njega, krunisaće se i Kamila, kraljica supruga, u istorijskoj ceremoniji.

Kralj Čarls Treći preuzeo je presto posle nedavne smrti kraljice Elizabete Druge, ali će ceremonija biti simbolična proslava početka njegove vladavine.

Uz mnogo slavlja i obreda, kralj će biti proglašen za suverena i kruna će mu biti stavljena na glavu.

Ovo će biti prva ceremonija posle 70 godina.

Poslednja je održana juna 1953. kada je presto preuzela Elizabeta Druga, a prva održana u subotu posle krunisanja kralja Edvarda Sedmog 1902. godine.
Srednjevekovni presto za krunisanje biæe korišæen tokom ceremonije kralja Èarlsa Treæeg/Oli Scarff
Ceremonija će biti kombinacija starog i modernog jer će biti "ukorenjena u dugogodišnjoj tradiciji", ali će takođe "odraziti ulogu monarha danas i biti usmerena na budućnost", saopšteno je iz Bakingemske palate.

Kamila, kraljica supruga, biće krunisana u jednom delu ceremonije, na sličan, ali jednostavniji način.

Najstariji novi kralj

Elizabeta Druga imala je 27 godina kada je krunisana posle smrti njenog oca kralja Džordža Èetvrtog/PA
Kralj Čarls Treći biće najstariji novi monarh koji će biti krunisan. Tada će imati 74 godine.

Tog dana je i četvrti rođendan njegovog unuka Arčija, sina princa Harija i Megan.

Krunisanje se održava u londonskoj Vestiministerskoj opatiji više od 900 godina, u ambijentu srednjevekovne crkve koja spaja religijske i svetovne simbole.

Nadbiskup kenterberijski predvodiće miropomazanje, blagoslov i posvećenje novog kralja.

Krunisanje kraljice Elizabete Druge trajalo je gotovo tri sata, ali izvori iz kraljevske palate nagoveštavaju da će ceremonija trajati kraće, biće raznolika i sa manjim brojem gostiju.

U opatiji su 1953. godine su postavljene montažne tribine koje su povećale broj prisutnih na 8.000, ali trenutni kapacitet opatije je oko 2.200, što će verovatno biti ograničenje za sledeću godinu.

Tadašnji princ Čarls, koji je imao četiri godine, bio je među gostima koji su gledali krunisanje svoje majke.

Pažnja će biti posvećena kako će kralj prilagoditi ceremoniju sopstvenog krunisanja - kao što je formulacija njegove zakletve ili da li će tokom službe biti elemenata više vera.

Mnogi obredi su bili deo ceremonije vekovima i podrazumeva se da će "ključni elementi" ostati, a da će ostali biti u kladu sa "duhom ovog vremena".

Monarsi tradicionalno sede u stolici kralja Edvarda iz 14. veka i krunisani su zlatnom krunom Svetog Edvarda iz 17. veka.
Kralj Èarls kao èetvorogodišnjak prati ceremoniju krunisanja majke, kraljice Elizabete Druge/PA
Tokom ceremonije dobijaju simbole njihove kraljevske uloge - kugla, skiptar i prsten - i, ako se sledi šablon prethodnih krunisanja, biće organizovana povorka kroz prestonicu, u Zlatnoj ceremonijalnoj kočiji.

Kasnije tog dana, novokrunisani monarh obično se pojavljuje na balkonu Bakingemske palate.

"Krunisanja, kao i svi rituali, prilagođeni su vremenu", kaže Robert Lejsi, kraljevski istoričar.

On očekuje da će krunisanje sledeće godine biti kraće i manjeg obima nego 1953. godine i sa širim spektrom zastupljenih religija.

Takođe će se voditi računa i o porastu troškova života sa kojima se suočavaju mnogi ljudi, kaže on.

"Pred kraljem Čarlsom Trećim je težak izbor - šta da zadrži, šta da izbaci, šta da prilagodi modernom dobu", kaže Lejsi.

Krunisanje Elizabete Druge bilo je prekretnica za televizijsku publiku - više od 20 miliona ljudi u Velikoj Britaniji koji su gledali ceremoniju koja je prvi put prenošena na televiziji.

Za krunisanje kralja Čarlsa Trećeg mogla bi se očekivati potencijalna svetska televizijska publika od stotinu miliona gledalaca. Pogledajte video: Čarls Treći - ko je novi kralj Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: