Poljska i Evropska unija: Žestoka kazna zbog nepoštovanja pravnog poretka EU

Presuda evropskog najvišeg suda EU je najnoviji korak u eksalirajućem sporu oko reformi pravosuđa u Poljskoj.

BBC

Izvor: B92

Sreda, 27.10.2021.

16:49

Poljska i Evropska unija: Žestoka kazna zbog nepoštovanja pravnog poretka EU
Jedna anketa javnog mnjenja sugeriše da veæina Poljaka misli da vlada treba ili da popusti ili da napravi kompromis/EPA

Najviši sud Evropske unije naložio je Poljskoj da dnevno plaća u kaznu od milion evra zbog reformi pravosuđa.

Ranije ove godine, Poljskoj je naloženo da suspenduje kontroverzno disciplinsko veće Vrhovnog suda, ali to još nije učinila.

Poljska je u više navrata bila u zavadi sa EU zbog promena koje se smatraju slabljenjem nezavisnosti poljskih sudova.

Poljski ustavni sud je ovog meseca razljutio evropske lidere time što je odbacio primat prava EU.

U presudi se navodi da su delovi zakona EU nekompatibilni sa poljskim ustavom, što je navelo predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da govori o "direktnom izazovu jedinstvu evropskog pravnog poretka".

Prvobitni slučaj je pred Tribunal izneo premijer Mateuš Moravjecki u pokušaju da spreči poljske sudije da koriste zakon EU kako bi osporili sudske promene njegove vlade.

Jedan značajan faktor u sporu između EU i Poljske je to što Evropska komisija tek treba da odobri 57 milijardi evra sredstava za oporavak od pandemije korona virusa namenjenih Poljskoj, i možda to neće učiniti dok tekući spor ne bude rešen.

Istraživanje javnog mnjenja od utorka pokazalo je da 40,8 odsto Poljaka veruje da njihova vlada treba da prizna poraz i okonča spor, dok je još 32,5 odsto reklo da bi trebalo da napravi kompromis.

Centralna tačka kontroverznih reformi u Poljskoj je disciplinsko veće Vrhovnog suda za koje kritičari tvrde da se koristi za kažnjavanje nezavisnih sudija jer ima moć da sankcioniše sadržaj njihovih presuda.

Još u julu, Evropski sud pravde (ECJ) doneo je privremenu odluku da Poljska suspenduje ovo većeu jer nije bila ni dovoljno nezavisno ni nepristrasno.

Poljski premijer je rekao da će veće biti ukinuto u sadašnjem obliku, ali je insistirao da iz institucija EU nemaju pravo da govore Varšavi kako da organizuje vlastito pravosuđe.

Dopisnik BBBC-ja iz Varšave Adam Iston kaže da je disciplinsko veće Vrhovnog suda prestalo da zakazuje termine o odlučivanju o novim predmetima, ali da je nastavilo razmatra predmete koji su već zakazani.

EU je prošlog meseca zatražila od suda sa sedištem u Luksemburgu da izrekne dnevnu kaznu dok Poljska ne odgovori na zahtev.

U sredu je potpredsednik suda presudio da će kazna morati da se plaća dok Poljska ne suspenduje veće ili dok ne donese konačnu odluku o njegovoj budućnosti.

Potpredsednik je rekao da se kazna izriče kako bi se Poljska primorala da odgovori zahtevu, kao i zato što je neophodno da se "izbegne ozbiljna i nepopravljiva šteta pravnom poretku Evropske unije".

Poljski lider je ovog meseca u Evropskom parlamentu rekao da je "neprihvatljivo govoriti o finansijskim kaznama" i optužio EU za prekoračenje ovlašćenja.

Njegovoj konzervativno-nacionalističkoj vladi ESP je već naloženo da plaća 500.000 evra dnevno jer nije privremeno zatvorila ogroman rudnik uglja i elektranu Turov u blizini nemačke i češke granice.

Poljska je odbila da plati tu kaznu jer tvrdi da elektrana greje i snabdeva vodom lokalne domove. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: