BBC na srpskom - B92

Seks, tuče i znoj - prvi snimak parenja pandi van zoološkog vrta

Tim istraživača uspeo je da prvi put snimi parenje pandi u njihovom prirodnom staništu - nedaleko od grebena Cinlin u Kini. Uspeli su da na kameri uhvate baš sve - od borbe za ženku do čina parenja.

Izvor: BBC
Podeli
Pande se u zoološkim vrtovima razmnožavaju veoma sporo, a konačno je jasno i zbog čega/Getty Images
Pande se u zoološkim vrtovima razmnožavaju veoma sporo, a konačno je jasno i zbog čega/Getty Images

Tim istraživača prvi put je uspeo da zabeleži proces parenja džinovskih pandi u njihovom prirodnom staništu - džunglama na grebenu Cinlin u Kini.

Snimci parenja iz prirode konačno pružaju objašnjenje zašto se pande tako teško i sporo razmnožavaju u zoološkim vrtovima.

Na ovom snimku možete da vidite sve rituale procesa parenja - od tuče za ženku između starijeg i mlađeg mužjaka, gde mlađi pobeđuje, do samog čina parenja.Kada dođe vreme za parenje, pande prvo obeležavaju teritoriju balama i fekalijama.

Mužjaci se bore za ženku, a ponekad ženka može da odbije mužjaka i da se usprotivi parenju, pa i tu izbije tuča.

https://www.youtube.com/watch?v=BWchkf7dwVM&feature=emb_logo

Osim toga, pande imaju i "fetiš" - mužjak može da uzme ženku za "taoca", što kod nje može da ubrza proces ovulacije, primetili su stručnjaci.

U zoološkim vrtovima je teško stvoriti uslove za sve ove rituale, i moguće je da je to razlog što se ove retke životinje tako teško i sporo razmnožavaju u zoološkim vrtovima.

Tim istraživača - naučnika, šumara i reditelja - proveo je tri godine radeći sa pandama u okolini grebena Cinlin u Kini.

"Kada naiđe sezona parenja, pande se mešaju sa jedinkama iz drugih kolonija pandi, a mogu da pređu i po nekoliko desetina kilometara kako bi našle partnera", objašnjava komentator.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 139 idi na stranu