BBC na srpskom - B92

Moreno: Asanž koristio ekvadorsku ambasadu za "špijunažu”

Predsednik Ekvadora rekao je Gardijanu da je Asanž pokušao da koristi zgradu ambasade za "špijunažu”.

Izvor: BBC
Podeli
Asanž otpozdravlja fotoreporterima tokom hapšenja/Getty Images
Asanž otpozdravlja fotoreporterima tokom hapšenja/Getty Images

Džulijan Asanž koristio je ambasadu Ekvadora u Londonu kao "centar za špijunažu", izjavio je predsednik ove zemlje Lenjin Moreno.

On je takođe istakao da nijedna zemlja nije uticala na odluku da se osnivaču Vikiliksa ukine azil i da je do toga došlo jer Asanž nije poštovao pravila.

U razgovoru za Gardijan, Moreno je rekao da je prethodna ekvadorska vlast omogućila Asanžu da se iz prostorija u ambasadi meša u "politiku drugih zemalja".

Asanžova advokatica je prethodno optužila Ekvador za "nečuvene navode".

"Svaki pokušaj destabilizacije je za osudu. Mi smo suverena zemlja i poštujemo politiku svih zemalja", rekao je Moreno i dodao da oni ne mogu da dozvole da njihova ambasada, koja je širom otvorila vrata Asanžu, postane centar za špijune.Predsednik je prokomentarisao i Asanžovu lošu higijenu reagujući na izjave ministarke unutrašnjih poslova Ekvadora Marije Paule Romo.

Asanžova advokatica, Dženifer Robinson, osporila je ministarkine izjave u emisiji Sofije Ridž na Skaj televiziji u nedelju.

"S pravom mogu da kažem da je Ekvador izneo prilično nečuvene optužbe u proteklih nekoliko dana, kako bi opravdali svoju odluku da dozvole britanskoj policiji da uđe u ambasadu", rekla je advokatica Džulijana Asanža.

Ona je rekla da su se obistinili Asanžovi strahovi da će biti izručen nakon što su podignute optužbe da je on sa bivšom analitičarkom američke vojske Čelsi Mening "skovao zaveru"o hakovanju kompjutera u Pentagonu.

Asanžu, koji je dobio azil u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine, preti kazna od 12 meseci zatvora jer je proglašen krivim zbog kršenja uslova kaucije kada je ušao u ambasadu Ekvadora 2012. godine.

Asanž je to uradio nakon što je izgubio bitku o neizručenju Švedskoj, koja ga tereti za seksualno zlostavljanje, uključujući silovanje.

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 132 idi na stranu