Test: BMW 730Ld xDrive

Auto koji vam predstavljamo mnogo je više od vrhunskog inženjeringa. Ovaj rad BMW-ovih konstruktora slobodno možemo nazvati jednom od najvećih industrijskih tekovina civilizacije.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Auto-industrija je sigurno među prvih pet najvažnijih u svetu. Ulozi su ogromni a profit je u masovnosti proizvoda.

Postavlja se pitanje koliko onda moraju da budu savršeni i drugačiji od svega ostalog proizvodi koji su namenjeni najprobirljivijoj klijenteli i koji se, razumljivo, ne proizvode masovno.

Odgovor na to smo dobili od BMW-a, prilikom testa Serije 7.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 5238/1902/1485 mm. Međuosovinsko rastojanje: 3210 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 5238/1902/1485 mm. Međuosovinsko rastojanje: 3210 mm

Nova "sedmica" je auto koji je izazvao veliku pažnju javnosti zbog svojih naprednih rešenja, a marketinški najveći utisak ostavilo je parkiranje na daljinski, preko ključa.

Ovu i mnoge druge opcije imali smo prilike lično da isprobamo u modelu 730Ld xDrive, sa vrlo bogatom opremom, pogonom na sva četiri točka i produženim međuosovinskim rastojanjem.

Prvi BMW Serije 7 pojavio se 1977. godine. Od tada pa do danas, najveća limuzina bavarskog proizvođača je postala sinonim za prestiž i moć.

Nemci se trude da ostanu dosledni u svojoj estetici minimalizma, i pritom, izvršavaju gotovo nemoguć zadatak – minimalizmu su iz generacije u generaciju dodavali raskoš, ali sa ukusom i merom.

BMW 730Ld xDrive: zapremina 2993 ccm; snaga 195 kW (265 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 620 Nm pri 2000-2500 o/min
BMW 730Ld xDrive: zapremina 2993 ccm; snaga 195 kW (265 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 620 Nm pri 2000-2500 o/min

Kada pogledamo prethodnu i novu sedmicu, razlika u materijalima je zaista velika. Dok su kod F01 tu i tamo mogle da se nađu površine pod plastikom, kod novog G11 njeno prisustvo je zaista svedeno na minimum. Čak su tasteri na volanu, kao i prekidači u vratima, sada napravljeni od aluminijuma umesto od plastike.

Kabinom generalno dominiraju koža, aluminijum, drvo i najfiniji velur. Poseban utisak ostavlja romboidni štep perforisane "napa" kože na sedištima "konjak" boje, kao i prigušeno ambijentalno osvetljenje koje je dizajnirano tako da vam na pamet ne pada ništa luksuznije od ovog BMW-a.

Čak nam se i modeli Rolls-Royce-a ne čine ovako luksuznim.

Kod ovakvog automobila, naravno, prvo treba sesti pozadi. Produženo međuosovinsko rastojanje (fabrički kod za "L" verziju je G12) je donelo dodatni prostor, tako da putnici na zadnjim sedištima mogu komotno da prekrste noge.

Spuštanjem naslona za ruke oktrivamo tablet marke Samsung, kojim se podešava mnogo toga. Tablet možete da izvadite pritiskom na dugme, a sofisticirani mehanizam uz pomoć elektromotora će ga izdići iz ležišta.

Osim ozvučenja i posebne dve zone "klime" za putnike pozadi, preko tableta možete da podešavate grejanje, ventilaciju i nagib sedišta, da uključite masažu, da pratite parametre sa putnog kompjutera, navigacije…

Postoji čak i opcija da onaj ko sedi pozadi ima mogućnost pomeranja suvozačevog sedišta kako ono ne bi smetalo u opuštanju. Rolo zavesice na zadnjem i bočnim staklima su, naravno, elektropodesive i sve to možete da podešavate sa zadnjeg sedišta, uključujući i roletnu panoramskog krova.

Ukoliko vam dosadi miris kože, tu je osveživač vazduha čiji intenzitet možete posebno da dozirate. Naravno, nema treskanja vratima, s obzirom da je na spisku opreme i čuveni mehanizam za meko zatvaranje koji ih nežno privuče i zatvori do kraja.

Konstruktori su se potrudili da vlasnik podjednako, ako ne i više, uživa za volanom najveće BMW-ove limuzine.

Naravno, sva podešavanja su električna, sa memorijom položaja sedišta, retrovizora i volana. Mislilo se i na one vrlo krupne, pa se po gašenju motora sedište i volan pomeraju unazad u cilju lakšeg izlaska i ulaska.

Komandna tabla je kompletno dizajnirana po standardima BMW-a i tu većih iznenađenja nema, osim u pogledu materijala.

Kao što rekosmo, koža, drvo i aluminijum su svuda, uz atraktivne LED trake u "M" bojama koje u mraku stvaraju vrlo sofisticiranu atmosferu.

Kao i do sada, kod BMW-a nema nikakvih komplikacija tokom korišćenja menija brojnih podešavanja. Sve se intuitivno koristi, a vozač ima mogućnost da se kreće kroz meni džojstikom ili direktno dodirom displeja.

Prava stvar je urađena sa tasterima za podešavanje sedišta. S obzirom da ih vozač ne vidi, već tokom vožnje može samo da ih napipa, na centralnom displeju se za svaki od njih prikaže koju tačno funkciju ima. Neverovatno je koliko je sve složeno i kompleksno a koliko se zapravo lako koristi.

Jedna od najvećih novina na "sedmici" je upravljanje multimedijom putem gestikulacije rukom. Možete da podesite odgovarajuću funkciju za svaki pokret; na primer, ako oslonjeni laktom na centralni naslon zavrtite prstom u pravcu komandne table kao čarobnim štapićem, zvuk će se pojačavati ili utišavati, u zavisnosti od smera okretanja kažiprsta.

Pokretom dva prsta na levo ili desno menjate radio-stanice ili muzičke numere iz plej-liste.

U BMW Serije 7 ugrađuje se jedan dizel motor zapremine 3.0 litra ali u tri nivoa snage. Osim najslabijeg od 265 "konja" koji smo testirali u modelu 730Ld xDrive, na raspolaganju je još 740d sa 320 konjskih snaga, kao i 750d koji umesto dve ima četiri dvostepene turbine.

Kada se startuje motor, u kabini je nestvarno tiho i mirno, skoro potpuno bez vibracija. Tradicionalnu ručicu menjača stavljamo u "drajv" položaj i auto počinje da klizi.

Neverovatno je koliko je motor uglađen i koliko deluje kao da čita misli vozaču. Na svaku komandu gasa momentalno reaguje, najbrže od svih dizela do sada.

Za dobar raspored prenosnih odnosa pobrinuo se osmostepeni automatik, koji je, između ostalog, zadužen da se želja vozača trenutno sprovede u delo. Spada u najinteligentnije automatike današnjice, sa trenutnom reakcijom u manuelnom režimu rada preko tastera iza volana.

Auto se prilikom izlaska sa parkinga ponaša veoma pitomo, sve je maksimalno uglađeno. Ali kada se nagazi, postaje brutalan! Kakvih 265 "konja", to je samo cifra na papiru.

Skoro dve tone teška limuzina ubrzava kao superautomobil i u praksi deluje da ima mnogo veću snagu.

Najlepše od svega je što se ovakav auto vozi opušteno, bez želje za dokazivanjem, jer je svima oko vas u saobraćaju jasno šta vozite.

Ispred ovakvog automobila se niko ne ubacuje, nikome ne smeta što vozite po ograničenju i put je jednostavno vaš.

Međutim, ono što najviše fascinira, osim snage, je ogibljenje. Vožnja u "sedmici" je kao let na čarobnom ćilimu.

To je kao kada organizmu priredite optičku varku; receptori govore jedno a oči vide drugo.

U ovom slučaju, oči vide da je put ispred, da se drugi automobili tresu i poskakuju a vi ste u BMW-u savršeno mirni. Da, potrebno je neko vreme da se na sve to naviknete, a onda nastaju problemi kada sednete u "smrtnički" auto.

Prtljažnik: 515 l
Prtljažnik: 515 l

Vožnja autoputem je posebna priča. Brzina se jednostavno ne oseća i lako može da se desi da preterate.

Na to vas jedino upozorava povećan šum strujanja vazduha. S obzirom da auto ima izuzetno nizak koeficijent aerodinamike od svega 0,25 Cd, možete da pretpostavite koliko brzo morate da vozite da biste primetili šum vazduha.

Još jedno iznenađenje stiže u vidu potrošnje. Kombinacija autoputa i gradske vožnje je dovela do proseka od nezamislivih 7,9 l/100 km. Pri tome, bilo je dosta maltretiranja automobila i rada na "leru" za potrebe fotografisanja.

Ako ste razuman vozač, čisto gradska potrošnja će povećati prosek tek za koju decimalu.

Posle svega, moramo da kažemo da je razlika između "sedmice" i "petice" ogromna. Nije poenta samo u veličini, nego i u tehnologiji, materijalima, sofisticiranosti i pažnji na svakom detalju.

Tokom višedecenijskog novinarskog iskustva, ekipa Auto magazina susretala se sa mnogim prestižnim i skupim automobilima, koji su kroz generacije postajali sve bolji.

Zato s pravom možemo da kažemo da je, uzimajući u obzir kompletan utisak o automobilu i inženjeringu, BMW Serije 7 definitivno jedan od najboljih koji su prošli kroz ruke test tima naše redakcije.

Cena automobila je 91.990 evra, a cena testiranog primerka iznosi 123.592 evra

Parkiranje preko daljinskog

BMW Serije 7 je ogroman auto. Bez obzira na to, njime se veoma lako manevriše i generalno se lako vozi. Kada dođe red na parkiranje, tu je automatika, koja će uz pomoć najnaprednijih senzora sama uparkirati auto. Tačnije, preuzeće kontrolu nad upravljačem, dok vozaču preostaju gas i kočnica.

Međutim, šta kada treba da se parkirate na vrlo tesno parking mesto, ili ako je garaža jednostavno premala za auto tako da vozač ne može komotno da izađe iz automobila. Tu na scenu stupa sistem za daljinsko parkiranje. Luksuzni i elegantni ključ, napravljen od kombinacije aluminijuma i displeja osetljivog na dodir, služi kao daljinski upravljač.

Potrebno je da motor bude ugašen a menjač u parking položaju. Ulaskom u odgovarajući meni na samom ključu, ključ se povezuje se sa automobilom. Nakon toga, pritiskom na dugme startujete motor i dobijate mogućnost da auto pomerate napred i nazad.

Uz pomoć senzora auto će izbeći prepreku, korekcijom volana ali i apliciranjem kočnice. Drugim rečima, dovoljno je da stanete ispred garaže, izađete iz auta i jednostavno ga uparkirate bez potrebe da se provlačite zbog tesnog prostora.

Isto važi i za isparkiravanje. Inače, preko ključa možete da proverite da li je auto zaključan, da zatvorite ili otvorite prozore ali i da isprogramirate "vebasto", tako da vas sačeka ohlađen ili ugrejan auto, po želji.

Duga svetla bez zaslepljivanja

Aktiviranjem automatike za duga svetla omogućava se LED tehnologiji farova da dođu do punog izražaja.

Suština je da, kada za tim ima potrebe, odnosno na neosvetljenim putevima, auto zapravo sve vreme vozi sa dugim svetlima a da nikoga ne zaslepi. Sistem funkcioniše tako što u faru ima mnogo aktivnih LED elemenata koji bukvalno preskaču automobile ispred, bilo da vozite iza njih ili vam dolaze u susret.

Na taj način farovi uvek optimalno osvetljavaju put, izbegavajući čak i saobraćajne znakove kako ne bi zaslepili vozača zbog refleksije.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

BMW 730Ld xDrive

motor 6 cilindara, redni
zapremina 2993 ccm
snaga 195 kW (265 KS) pri 4000 o/min
maks. o. mom. 620 Nm pri 2000-2500 o/min
menjač automatski, 8 brzina
dimenzije 5238/1902/1485 mm
međuos. rastojanje 3210 mm
prtljažnik 515 l
rezervoar 78 l
koeficijent otpora vazd. 0,25 Cd
pneumatici 245/45 R 20 napred, 275/35 R 20 nazad
masa 1870-1945 kg
maks. brzina 250 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 5,9 s
potrošnja (fabrička) 4,6/5,2/6,1 l/100 km
emisija CO2 137 g/km

Vozili smo

Test: Volvo XC90 T8 Twin engine R-Design

Šveđani tvrde da je sa ovim modelom počeo novi život Volvoa. Iako je već na prvi pogled nedvosmisleno jasno da je reč o proizvodu sa severa Evrope, Volvo je potpuno promenio filozofiju u svojim automobilima, ne odričući se svog švedskog nasleđa

Vozili smo petak 22.09. 11:54 Komentara: 51

Test: Nissan X-Trail 2.0 dCi Tekna X-Tronic 4WD

Povratak dvolitarskog dizelaša u veliki Nissanov SUV X-Trail obradovao je mnoge ljubitelje ovog segmenta. I ne samo to, u ponudi je ograničena količina vozila i verzija, sa nekoliko paketa pogodnosti uz uštedu od nekoliko hiljada evra, u zavisnosti od odabira vrste pogodnosti.

Vozili smo subota 9.09. 09:25 Komentara: 48

Prva vožnja: Nova Mazda CX-5

Mazda je odlučila da svom najpopularnijem modelu u potpunosti promeni lični opis i usput bitno poboljša vozne osobine i komfor. Prve utiske o novom SUV-u skupili smo na međunarodnoj prezentaciji održanoj u Barseloni.

Vozili smo ponedeljak 21.08. 11:56 Komentara: 44

Prva vožnja: FIAT 500L (redizajn)

Čak 40 posto komponenti je novo na redizajniranom FIAT-u 500L. Izmene se najviše odnose na dizajn i multimediju, dok je gama motora ostala nepromenjena. Opšti utisak je da je ovo vrlo praktičan i kvalitetan auto.

Vozili smo utorak 15.08. 14:13 Komentara: 69
strana 1 od 3 idi na stranu