Novi zakon: Oduzimaju kola sa ruskim tablicama, slaće ih u Ukrajinu

U jednoj zemlji Baltika odlučili su da se bore protiv automobila sa ruskim tablicama.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 16.02.2024.

10:00

Novi zakon: Oduzimaju kola sa ruskim tablicama, slaće ih u Ukrajinu
Foto: Profimedia

Od 15. februara, odnosno juče, u Letoniji se oduzimaju automobili sa ruskim registarskim tablicama, jer prema novom zakonu te zemlje vozila registrovana u Rusiji mogu da učestvuju u saobraćaju samo ako su u prolazu.

Vozilo registrovano u Rusiji, tako, samo će jednom tranzitno moći da prođe kroz Letoniju, a pre ulaska u tu zemlju vozači moraju da daju podatke o vozilu i kažu koliko dugo će biti unutra. Pritom, u Letoniji ne smeju da budu duže od 24 sata.

Ukoliko se otkrije kršenje nekog od ovih pravila, letonske vlasti mogu da zaplene vozilo, a pored kazne od 750 do 2.000 evra, predvišeno je i da se zaplenjeni automobili pošalju u Ukrajinu.

Vozači automobila sa ruskim registarskim tablicama bili su obavešteni o ovoj meti u novembru prošle godine, a imali su rok do 14. februara 2024. da registruju svoja vozila u Letoniji. Izuzetak su jedino diplomatska vozila, i ostala koja imaju imunitet u skladu sa međunarodnim propisima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

239 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: