Automobili

Petak, 10.02.2023.

17:00

I Česi protiv Euro 7

Brojnim kritičarima novog, znatno rigoroznijeg Euro7 standarda kojim se planira drastično smanjenje emisija štetnih gasova, pridružila se i Češka.

Izvor: B92

I Česi protiv Euro 7
Foto: ddisq/Shutterstock

Prema rečima tamošnjeg ministra saobraćaja Martina Kupke, koje prenosi Euractiv, novi predlog Evropske komisije će ugroziti proizvodnju i dostupnost novih vozila:

‘Naš stav o predstavljenom obliku Euro7 normi je negativan. Svesni smo pretnje proizvodnji automobila, kamiona i autobusa, kao i smanjenju dostupnosti automobila. Trenutni predlog bi značajno poskupeo nove automobile. Tražićemo izmenu standarda‘, rekao je Kupka, istakavši da je i njegov nemački kolega protiv strožih standarda.

S njim se slaže i Michal Kadera, jedan od vodećih ljudi Škode, koji je takođe upozorio da će mere iz predloga dodatno oštetiti okolinu jer kupci neće kupovati novi i skuplji automobil, već će nastaviti da koriste svoj stari automobil.

Ministar saobraćaja Martin Kupka, najavio je da će razgovarati o tom pitanju s poverenikom Thierryjem Bretonom, navodi Jutarnji.hr.

Podsetimo, predlog normi su nedavno kritikovali šefovi Renaulta i Volkswagena koji tvrde da će cene njihovih novih automobila porasti između dve i pet hiljada evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: