Nešto sasvim novo iz Audija: Predstavljen luksuzni minivan Urbansphere FOTO/VIDEO

Nemački premijum proizvođač pokazao je kako vidi urbani prevoz u bliskoj budućnosti.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 21.04.2022.

11:21

Nešto sasvim novo iz Audija: Predstavljen luksuzni minivan Urbansphere FOTO/VIDEO
Foto: Audi promo

Audi je imao u istoriji izlete u kojima je iskoračio iz svoje uobičajene koncepcije vozila i iznenadio javnost. Mnogi će se najpre setiti modela A2, a upravo tu negde mogli bismo naći korene ovog inovativnog vozila. Ime mu je Urbansphere, a Audi ga predstavlja nakon što je već pokrio dva segmenta konceptima Skysphere (roadster) i Grandsphere (limuzina).

Novi koncept trebalo je da bude prikazan na pekinškom auto-salonu, ali zbog odlaganja te manifestacije, u Audiju su se odlučili na online premijeru.
Foto: Audi promo
Urbansphere je nastao upravo u Audijevom dizajnerskom centru u Pekingu, uz pomoć kolega iz Ingolštata, a namenjen je za prevoz VIP putnika u rastućim kineskim megapolisima.

Pritom je dizajnerski smer razvijen prema povratnim informacijama potencijalnih klijenata. Radi se o prostranom i velikom automobilu monovolumenske forme.

Sa dužinom od 5,5 metara, širinom od 2 metra i 1,78 metara visine, predstavlja upečatljivu pojavu. Uostalom, veći je i od Cadillaca Escalade. Sa takvim dimenzijama ne treba da čudi izbor 24-inčnih alu felni, kao ni velike staklene površine na karoserije.

Prednji i zadnji deo vozila su potpuno digitalizovani sa promenjivom LED rasvetom.

Kinezi vole ogromne maske na ovakvim luksuznim minivanovima, a Audi je svoju "single frame" rešetku začinio LED tehnologijom.
Foto: Audi promo
Audi ovaj koncept opisuje kao "salon na točkovima i mobilnu kancelariju“.

Automobil ima velika vrata za pristup izuzetno prostranoj kabini u kojoj su četiri zasebna sedišta-fotelje koja imaju Relax i Entertain opcije prilagođavanja, što uključuje i zvučnike u naslonima za glavu, ali i ekstenzije za oslanjanje nogu putnika.

Očekivano, naglasak je na autonomnom upravljanju kad se volan, digitalni kokpit i nožne komande automatski sklanjaju od pogleda. Kako kažu u Audiju, Urbansphere ima 4. nivo autonomnog upravljanja, koji će biti spreman za komercijalizaciju u drugoj polovini ove dekade.
Foto: Audi promo
Obilje tehnologije i naprednih sistema poput detekcije lica putnika, njihovog stresa i niza multimedijalnih sadržaja se podrazumeva. Baš kao i električni pogon koji, poput PPE mehaničke platforme, deli sa budućim modelima kao što je A6 e-tron.

Dva elektromotora proizvode 401 KS i 690 Nm, a tu je i obavezni quattro pogon. Baterija kapaciteta 120 kWh nalazi se u podu vozila, a obezbeđuje autonomiju vožnje od čak 750 km.

Može se puniti na brzim punjačima snage do 270 kW, što garantuje 300 km autonomije za samo 10 minuta punjenja.
Foto: Audi promo
Urbansphere verovatno neće ići u serijsku proizvodnju, ali je sasvim izvesno da je ovaj koncept najava onoga što Audi sprema u električnoj eri.

Pritom je definitivno izrazio spremnost ulaska u potpuno nove automobilske segmente.
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo
Foto: Audi promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: