PSA kupio Opel i Vauxhall za 2,2 milijarde €!

Francuska PSA grupacija, koja proizvodi automobile marki Peugeot, Citroen i DS, novi je vlasnik brendova Opel i Vauxhall, čime je postala drugi auto-gigant po veličini u Evropi.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.03.2017.

10:15

PSA kupio Opel i Vauxhall za 2,2 milijarde €!
Opel Crossland X (ilustracija)

Ponedeljak nam je doneo verovatno najznačajniju vest iz oblasti auto-industrije u 2017. godini. Nakon prošlonedeljnih pregovora General Motorsa i PSA, dve automobilske kompanije postigle su dogovor da evropski brendovi američkog proizvođača - nemački Opel i britanski Vauxhall pređu u ruke Francuza.

Kako su saopštili iz PSA, Opel i Vauxhall promenili su vlasnika za sumu od 2,2 milijarde evra.

Ovako velika akvizicija omogućila je PSA grupi da se repozicionira na evropskom automobilskom tržištu, gde sada zauzima drugo mesto po veličini, iza VW grupe, s obzirom da je prestigla drugoplasirani Renault-Nissan.

U zvaničnom saopštenju navodi se da su transakcijom obuhvaćene sve poslovne operacije proizvođača Opel i Vauxhall, uključujući 6 fabrika i 5 pogona za proizvodnju automobilskih komponenti, zatim Opelov razvojno-inženjerski centar u Riselshajmu u Nemačkoj, kao i oko 40.000 radnika.

General Motor (GM) će zadržati inženjerski centar u Torinu, koji koristi za razvoj svojih globalnih projekata.
Nova generacija Opel krosovera - Mokka X, Crossland X i Grandland X
Opel će nastaviti da koristi GM tehnologiju koja je ranije licencirana za potrebe modela nemačkog proizvođača, ali će postepeno prelaziti na PSA mehaničke platforme u godinama koje slede.

Među prvim modelima koji će koristiti tehnologiju PSA grupe su nedavno predstavljeni mali krosover Crossland X i najavljeni Grandland X, koji su nastali u saradnji sa kompanijom Peugeot.

Podsećamo PSA i GM, odnosno Opel i Vauxhall, već nekoliko godina tesno sarađuju na polju razvoja i proizvodnje pojedinih mini-van i SUV/krosover modela, čime su postignute značajne uštede prilikom projektovanja i proizvodnje novih automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: