Tesla otvara "gigafabriku" za proizvodnju baterija

Tesla Motors najavio je za 2017. godinu izgradnju fabrike koja će proizvoditi litijum-jonske baterije za pogon električnih automobila. Buduće postrojenje prozvano je "gigafabrikom" zbog toga što će, kada bude puštena u rad, ova fabrika godišnje proizvoditi toliko baterija da će njihov ukupni kapacitet iznositi 30 gigavat sati.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 27.02.2014.

10:23

Default images

Ova fabrika je jedan od ključnih uslova da bi kompanija počela da izrađuje vozila na električni pogon u velikim serijama. Planom je predviđeno da do kraja decenije godišnja proizvodnja premaši ukupan broj baterija koje su proizvedene 2013. u svim svetskim fabrikama koje izrađuju baterije za pogon električnih automobila.

Fabrika će biti izgrađena u SAD, a kako bi se pojeftinila proizvodnja, Tesla će se udružiti sa drugim svetskim kompanijama koje izrađuju ovu vrstu baterija. To bi trebalo da doprinese da proizvodna cena po jednom kWh kapaciteta baterije bude niža za 30 odsto, nego što je to danas.

Ovo nije prvi put da iz Tesle stižu vesti o izgradnji fabrike za proizvodnju baterija. Izvršni direktor kompanije, Ilon Mask najavio je u novembru 2013. da će "izgraditi fabriku koja će biti ekološki prihvatljiva i koja će za napajanje uglavnom koristiti sunčevu energiju".

"Biće to pogon koji će praktično imati nultu emisiju kada je reč o zagađenju sredine, a u okviru fabrike biće izgrađeno i postrojenje za reciklažu", kazao je Mask.

U kompaniji se nadaju da bi do 2020. fabrika mogla da proizvodi i do pola miliona baterija godišnje. Na taj način, ostvario bi se jedan od preduslova da Tesla krene u masovnu proizvodnju pristupačnih električnih automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: