Automobili

Utorak, 15.08.2023.

12:00

Kako su Kinezi i struja spasili Lotus

Lotus je prošle godine prodao samo 576 automobila.

Izvor: B92

Kako su Kinezi i struja spasili Lotus
Foto: Lotus promo

Za razliku od svojih konkurenata, Lotus je zadržao skromne prodajne rezultate čak iu ovom milenijumu. Do sada, dok se u njihov posao nije uključio kineski vlasnik, gigant Geeli.

Verovali ili ne, Lotus je ove godine dobio preko 17.000 porudžbina. Međutim, ovo nije standardna postava brenda, već novi model u kojemu ruku imaju pomenuti Kinezi. Na kraju krajeva, model SUV Eletra se proizvodi u Kini.

Bolje je tako, jer bi se malobrojni Lotusovi poklonici i sledbenici Čepmanove originalne ideje teško pomirili sa činjenicom da električni terenac težak dve tone i dugačak preko pet metara dolazi iz Norfolka. Reč je o luksuznom terencu koji stoji uz bok modelima kao što su Tesla Model Ks, Mercedes EKS SUV i slični, a cena mu je ista. Počinje od 89.500 GBP, a R verzija, koja dostiže 100 km/h za manje od 3 sekunde, košta čak 120.000 GBP.

Ipak, Kolin Čepmen teško da bi mogao da se pomiri sa idejom o takvom vozilu. Ali postoje i dobre vesti za vožnju purista. O Lotusu se sve više priča, a samim tim i standardna postavka postaje popularna. Doduše, možda ne legende poput Elisea i Ekigea, ali zato Emira odlično kotira.

Model Emira je u prvih šest meseci proizveden u čak 2.200 primeraka, što je povećanje od čak 381 odsto u odnosu na godinu ranije. Ovim je Emira već premašila ukupnu prodaju Lotusa u 2021. i 2022. zajedno.

Upravo zbog toga na Eletre treba gledati pozitivno. Ovaj model će Lotusu obezbediti stabilno poslovanje, a samim tim i otvoriti mogućnosti za dalje usavršavanje srži ponude, laganih super sportskih automobila kreiranih za vožnju purista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: