Šta se dešava u diferencijalu? VIDEO

Iako je tokom decenije usavršavanja tehnologija izrade automobila značajno napredovala, koncept je isti kao na početku – preko niza pokretnih komponenata prebaciti snagu motora na točkove.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 28.09.2018.

19:20

Šta se dešava u diferencijalu? VIDEO
Foto: Screenshot/YouTube/Banks Power

Značajan posao u tom konceptu obavljaju diferencijali čiji je zadatak da isporuče obrtni moment na pogonske točkove koji se okreću u različitim brzinama.

Diferencijali se sastoje od opruga, spojnica i zupčanika, dok se u samom kućištu nalazi mnogo ulja. Prilikom rotacije ovo ulje stvara tanak sloj između dodirnih točaka kako bi se umanjilo trenje i trošenje materijala.

Kako to izgleda omogućili su nam da vidimo iz "Banks Power" tima, koji je umesto standardnog poklopca diferencijala na Fordu F-150 stavio providni alternativni poklopac.

Ovaj video jasno pokazuje kako su inženjeri oblikom kućišta postigli optimalno raspoređivanje lubrikanta pri svim brzinama, te prisustvo efekta "aeracije",’ u kojem se povećava udeo ulja u diferencijalu zbog mešanja lubrikanta sa vazduhom.

Ovaj proces smanjuje efekat podmazivanja i štetan je za komponente diferencijala, zbog čeka se preporučuje da se servis diferencijala poveri iskusnim mehaničarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: