Stigla nova Corsa - prvo na struju, benzinci i dizelaši dolaze kasnije FOTO

Nakon što su u četvrtak "procurile" prve zvanične fotografije šeste generacije Corse, Opel je objavio i tehničke detalje – ali samo za električnu verziju.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 24.05.2019.

09:00

Stigla nova Corsa - prvo na struju, benzinci i dizelaši dolaze kasnije FOTO
Foto: Opel promo

Corsa-e, kako je Opel nazvao električnnu verziju svog popularnog modela, deli mehaniku sa novim Peugeotom 208, u konkretnom slučaju sa njegovom električnom verzijom e-208.

Naime, nakon prelaska marki Opel i Vauxhall u vlasništvo francuske PSA grupe, nova Corsa je razvijena na CMP mehaničkoj platformi, koju koriste modeli kao što su Peugeot 208 i DS3 Crossback.
Foto: Opel promo
Kada je reč o dizajnu, nova generacija Corse ima nešto drugačije proporcije nego ranije - automobil je pre svega niži, pa samim tim ima dinamičniji, sportskiji izgled.

Dužina je približno isto kao kod prethodne generacije, ali je auto niži za 48 mm, dok je pozicija sedišta spuštena za 28 mm, u poređenju sa odlazećom Corsom.
Foto: Opel promo
Po prvi put Corsa je dobila farove sa IntelliLux Matrix LED tehnologijom, a nova, tanja prednja maska upotpunjava sportski imidž automobila.

Opel se nadovezuje na aktuelni dizajnerski trend takozvanog "lebdećeg krova", uvođenjem dvobojne karoserije, dok je LED tehnologija u potpunosti "osvojila" i stop svetla koja stilski podsećaju na zadnje svetlosne grupe Insignije.
Foto: Opel promo
Značajne promene u odnosu na aktuelnu Corsu zatičemo u unutrašnjosti novog modela. Automobil sada ima znatno moderniji kokpit sa digitalnom instrument tablom i 7 inčnim ekranom multimedije (u osnovnoj verziji), dok je na raspolaganju i opcioni, veliki ekran promera 10 inča.

Treba imati u vidu da je na fotografijama prikazan enterijer verzije na električni pogon, u bogatom paketu opreme, što znači da će najjeftinije benzinske i dizel varijante verovatno imati klasične analogne instrumente.
Foto: Opel promo
Za pogon Corse-e upotrebljen je elektromotor iste snage kao kod električnog Peugeota 208.

Ovaj agregat proizvodi 136 ks (100 kW) i razvija 260 Nm, a Opel je saopštio da prema novom, WLTP mernom standardu Corsa-e ima autonomiju u vožnji od oko 330 km. Električna energija skladišti se u baterijama kapaciteta 50 kWh, a na raspolaganju su tri režima vožnje: Normal, Eco i Sport.
Foto: Opel promo
Kada je reč o performansama, Corsa-e od 0 do 50 km/h ubrzava za samo 2,8 s, dok joj do stotke treba 8,1 s.

Uz pomoć brzog punjača baterije se mogu dopuniti do 80% maksimalnog kapaciteta za 30 minuta.

Opel ovom prilikom nije obelodanio tehničke detalje verzija sa benzinskim i dizel motorima, koje će se pojaviti naknadno. Ipak, prema nezvaničnim informacijama Corsa bi trebalo da bude dostupna sa 3-cilindarskim 1.2 turbo benzincem u verzijama od 75 ks, pa sve do 128 ks, dok će 1.5 litarski dizelaš imati 100 konjskih snaga.
Foto: Opel promo
Opel navodi da nova Corsa stiže sa brojnim sistemimam asistencije vozaču koji će poboljšati bezbednost na putu.

Među njima su adaptivni tempomat, upozorenje na drugo vozilo u mrtvom uglu, sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova i sistem pomoći prilikom parkiranja.

Knjiga narudžbina za Corsu-e biće otvorena u narednim sedmicama, a cena za sada nije saopštena. Prve isporuke vozila evropskim kupcima planirane su do kraja 2019. godine.
Foto: Opel promo
Foto: Opel promo
Foto: Opel promo
Foto: Opel promo
Foto: Opel promo
Foto: Opel promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: