Jaguar napada Teslu - 480 km bez dopune baterija

Jaguar je predstavio svoj prvi serijski električni model – luksuzni krosover I-Pace.

Podeli

Automobil je zasnovan na istoimenom konceptu iz 2016, a najbliži konkurent na trržištu trenutno mu je Teslin Model X, iako je I-Pace manjih dimenzija od američkog električnog krosovera.

Pogledajte video:

Jaguar I-Pace koristi litijim-jonske baterije kapaciteta 90 kWh, a proizvođač je izneo podatke o maksimalnoj autonomiji u vožnji koji se kreću od 386 do čak 480 km.

Sa druge strane, nezavisna američka agencija EPA procenila je maksimalan radijus kretanja na 354 km.

U Jaguaru kažu da je za dopunu baterija od 0 do 80% maksimalnog kapaciteta potrebno 85 minuta, ako se koristi punjač jednosmerne struje od 50 kW. U slučaju da se baterije dopunjavaju na brzom punjaču od 100 kW, ovaj period smanjuje se na samo 40 minuta.

Vlasnici koji svoj I-Pace budu dopunjavali na zidnom, kućnom punjaču (7 kW) koji koristi naizmeničnu struju, moraće da sačekaju 10-ak sati da bi se pogonske baterije napunile do 80% kapaciteta.

Jaguar I-Pace pokreću dva elektromotora – svaki na po jednoj osovini automobila – čija je ukupna kombinovana snaga 400 ks, a obrtni moment 696 Nm. Snaga se prenosi na sva 4 točka.

Koficijent otpora vazduha je 0,29, a proizvođač navodi da I-Pace od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,8 s.

Dizajn spoljašnjosti deluje veoma moderno, a automobil siluetom podseća na kupe. U kompaniji kažu da je to zato što je kao uzor korišćen supersportski Jaguar C-X75.

I-Pace se po dimenzijama smešta između dva Jaguarova konvencionalna SUV/krosover modela, E-Pace i F-Pace. Dužina vozila je 4.682 mm, a međuosovinsko rastojanje iznosi 2.990 mm.

Osnovna zapremina prtljažnog prostora je 656 litara a može se proširiti na 1.453 litra obaranjem zadnjih sedišta.

Unutrašnjost vozila je dizajnirana u skladu sa savremenim trendovima koji vladaju u automobilskoj industriji – uz korišćenje digitalnih ekrana, u ovom slučaju njih 3.

Onaj ispred vozača služi kao instrument tabla, dok se preostala dva, koja su osetljiva na dodir (dimenzija 10 i 5,5 inča), nalaze na centralnoj konzoli i namenjeni su multimedijalnom sistemu InControl Touch Pro Duo. Ovaj novi sistem po prvi put se koristi u jednom Jaguarovom produkcijskom modelu.

Jaguar I-Pace biće izložen na sajmu automobila u ženevi, koji počinje 6. marta, a nakon toga stiže u prodajne salone.

Kupci će moći da biraju između tri paketa opreme: S, SE i HSE, dok će na početku biti dostupna premijeran, First Edition verzija. Cena u Velikoj Britaniji kreće se od 63.495 funti (oko 71.260 evra).

.

strana 1 od 11 idi na stranu