Svetska premijera: Mercedes CLS za 2018. / VIDEO

Svetska premijera treće generacije kupe limuzine CLS održana je na sajmu automobila u Los Anđelesu. Mercedes je tom prilikom otkrio i tehničke detalja ovog automobila koji na evropsko tržište stiže u martu 2018.

Podeli

Sa dizajnom novog CLS-a upoznali smo se kroz fotografije koje su početkom sedmice “procurile” na Internet, a sada je poznata i motroizacija ovog automobila, kao i drugi tehnički detalji.

Pogledajte video:

Na osnovu dosadašnjih komentara na našem sajtu može se zaključiti da je izgled ovog automobila izazvao različite reakcije i oprečna mišljenja.

U suštini, to je uobičajeno za sve modele čija je prethodna generacija imala skladan dizajn po kome je bila prepoznatljiva, a nova ima težak zadatak da nastavi tu tradiciju i da istovremeno bude sveža i moderna.

Vreme i rezultati prodaje novog CLS-a pokazaće da li je Mercedes uspeo u svojim namerama da osavremeni automobil, a da suštinski ne promeni njegov karakter i poziciju na tržištu.

Kada je reč o unutrašnjosti, vozila sa promo fotografija opremljena su širokim displejima koji imaju dovstuku funkciju – levi menja klasičnu instrument tablu, a desni opslužuje multimedijalni sistem CLS-a.

U Mercedesu kažu da je ova konfiguracija opciona, što znači da će u osnovnoj opremi kupcima i dalje biti ponuđena konvencionalna instrument tabla.

Osim toga, enterijer novog CLS ukrašavaju i ambijentalna svetla, koja neće oduševiti baš svakog. Proizvođač objašnjava da su na raspolaganju 64 različite nijanse ovog osvetljenja, koje čak isijava i iz ventilacionih otvora.

Interesantan detalj je da svetlo menja boju u skladu sa promenom temperature u klima uređaju – kada je hladnije, isijava plavo, a kada je toplije, crveno.

Što se tiče kabine, važno je dodati da je CLS pravi, funkcionalni petosed, zadnja klupa deljiva je u odnosu 40/20/40, a kapacitet prtljažnika je 520 litara.

Novi CLS preuzeo je dosta savremenih tehnologija koje ima i najluksuzniji Mercedes, S klasa. Na raspolaganju su brojni sistemi asistencije koji su deo standardne opreme i koji vožnju čine komfornijom i bezbednijom (Active Brake Assist, Lane Keeping Assist, Attention Assist, Speed Limit Assist, PRE-SAFE).

Među opcionim tehnologijama su: Driving Assistance paket koji sadrži sisteme Active Distance Control, Active Steering Assist, Active Speed Limit Assist, Active Brake Assist, Evasive Steering Assist, Active Blind Spot Assist, Active Lane Keeping Assist i PRE-SAFE Plus.

Pored toga, dostupni su i kompletni LED farovi, uključujući i duga LED svetla koja osvetljavaju put na razdaljini od preko 650 m od vozila.

U početku, kupcima Mercedesa CLS treće generacije biće dostupna tri motora – dva dizelaša i jedan benzinac.

Benzinsku opciju zastupa CLS 450 4MATIC, sa šestocilindarskim motorom od 370 ks i 500 Nm. Ovaj motor ima podršku u vidu takozvanog “blagog” hibridnog pogona, koji se sastoji od 48-voltnog električnog sistema, koji po potrebi ubrizgava dodatnu injekciju snage od 22 ks i 250 Nm.

Proizvođač tvrdi da je prosečna potrošnja u kombinovanom režimu 7,5 l/100 km, a ubrzanje od 0 do 100 km/h 4,8 s.

Oba dizelaša takođe koriste 3.0 litarski motor sa 6 cilindara. U jačem, CLS 400d pogonska jedinica isporučuje 340 ks i 700 Nm, a u slabijem, CLS 350d proizvodi 286 ks i 600 Nm. Fabrički deklarisana potrošnja obe verzije je 5,6 l/100 km.

CLS 400d do stotke stiže za 5 s, a CLS 350d za 5,7 s.

Prema nekim najavama, Mercedes bi u januaru, na sajmu automobila u Detroitu, trebalo da predstavi i CLS 53 Hybrid, sa kombinovanom snagom od oko 430 ks.

.

Aktuelno

Vozači (za sada) odahnuli, ali šta ih očekuje kasnije?

Pored izraženog negodovanja i ljutnje, reakcije čitalaca na vest o uvođenju duplog tehničkog pregleda pokazale su da smo kao vozači generalno svesni potrebe za unapređenjem bezbednosti saobraćaja, ali da su neophodne mere koje će suštinski promeniti trenutno stanje na srpskim putevima.

Aktuelno subota 19.05. 08:45 Komentara: 69
strana 1 od 290 idi na stranu