Svetska premijera: Mercedes CLS za 2018. / VIDEO

Svetska premijera treće generacije kupe limuzine CLS održana je na sajmu automobila u Los Anđelesu. Mercedes je tom prilikom otkrio i tehničke detalja ovog automobila koji na evropsko tržište stiže u martu 2018.

Podeli

Sa dizajnom novog CLS-a upoznali smo se kroz fotografije koje su početkom sedmice “procurile” na Internet, a sada je poznata i motroizacija ovog automobila, kao i drugi tehnički detalji.

Pogledajte video:

Na osnovu dosadašnjih komentara na našem sajtu može se zaključiti da je izgled ovog automobila izazvao različite reakcije i oprečna mišljenja.

U suštini, to je uobičajeno za sve modele čija je prethodna generacija imala skladan dizajn po kome je bila prepoznatljiva, a nova ima težak zadatak da nastavi tu tradiciju i da istovremeno bude sveža i moderna.

Vreme i rezultati prodaje novog CLS-a pokazaće da li je Mercedes uspeo u svojim namerama da osavremeni automobil, a da suštinski ne promeni njegov karakter i poziciju na tržištu.

Kada je reč o unutrašnjosti, vozila sa promo fotografija opremljena su širokim displejima koji imaju dovstuku funkciju – levi menja klasičnu instrument tablu, a desni opslužuje multimedijalni sistem CLS-a.

U Mercedesu kažu da je ova konfiguracija opciona, što znači da će u osnovnoj opremi kupcima i dalje biti ponuđena konvencionalna instrument tabla.

Osim toga, enterijer novog CLS ukrašavaju i ambijentalna svetla, koja neće oduševiti baš svakog. Proizvođač objašnjava da su na raspolaganju 64 različite nijanse ovog osvetljenja, koje čak isijava i iz ventilacionih otvora.

Interesantan detalj je da svetlo menja boju u skladu sa promenom temperature u klima uređaju – kada je hladnije, isijava plavo, a kada je toplije, crveno.

Što se tiče kabine, važno je dodati da je CLS pravi, funkcionalni petosed, zadnja klupa deljiva je u odnosu 40/20/40, a kapacitet prtljažnika je 520 litara.

Novi CLS preuzeo je dosta savremenih tehnologija koje ima i najluksuzniji Mercedes, S klasa. Na raspolaganju su brojni sistemi asistencije koji su deo standardne opreme i koji vožnju čine komfornijom i bezbednijom (Active Brake Assist, Lane Keeping Assist, Attention Assist, Speed Limit Assist, PRE-SAFE).

Među opcionim tehnologijama su: Driving Assistance paket koji sadrži sisteme Active Distance Control, Active Steering Assist, Active Speed Limit Assist, Active Brake Assist, Evasive Steering Assist, Active Blind Spot Assist, Active Lane Keeping Assist i PRE-SAFE Plus.

Pored toga, dostupni su i kompletni LED farovi, uključujući i duga LED svetla koja osvetljavaju put na razdaljini od preko 650 m od vozila.

U početku, kupcima Mercedesa CLS treće generacije biće dostupna tri motora – dva dizelaša i jedan benzinac.

Benzinsku opciju zastupa CLS 450 4MATIC, sa šestocilindarskim motorom od 370 ks i 500 Nm. Ovaj motor ima podršku u vidu takozvanog “blagog” hibridnog pogona, koji se sastoji od 48-voltnog električnog sistema, koji po potrebi ubrizgava dodatnu injekciju snage od 22 ks i 250 Nm.

Proizvođač tvrdi da je prosečna potrošnja u kombinovanom režimu 7,5 l/100 km, a ubrzanje od 0 do 100 km/h 4,8 s.

Oba dizelaša takođe koriste 3.0 litarski motor sa 6 cilindara. U jačem, CLS 400d pogonska jedinica isporučuje 340 ks i 700 Nm, a u slabijem, CLS 350d proizvodi 286 ks i 600 Nm. Fabrički deklarisana potrošnja obe verzije je 5,6 l/100 km.

CLS 400d do stotke stiže za 5 s, a CLS 350d za 5,7 s.

Prema nekim najavama, Mercedes bi u januaru, na sajmu automobila u Detroitu, trebalo da predstavi i CLS 53 Hybrid, sa kombinovanom snagom od oko 430 ks.

.

Aktuelno

Pogled u novu A klasu: Iskorak ka luksuznim Mercedesima

Mercedes je iznenadio automobilsku javnost pošto je nekoliko meseci pre svetske premijere nove generacije A klase otkrio unutrašnjost ovog modela. Iznenađanje predstavlja i dizajn enterijera kojim se ovaj kompaktni nečebek približio znatno skupljim i luksuznijim modelima iz Štutgarta.

Aktuelno četvrtak 23.11. 09:10 Komentara: 48
strana 1 od 10 idi na stranu