Kako je prošao Audi Q5 u sudaru sa malim preklapanjem?

Od kada je američki Institut za bezbednost na putevima (IIHS) uveo testove sudara sa malim preklapanjem, vera u pojedne modele koji su se do tada smatrali veoma bezbednim ozbiljno je poljuljana. To se najpre dogodilo limuzinama uglednih svetskih proizvođača, a zatim i sa SUV vozilima.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2015.

09:52

Default images

Zahvaljujući novom testu čeonog udara u nepokretnu prepreku sa malim preklapanjem, razotkrivene su konstruktivne mane mnogih savremenih SUV modela, a proizvođači su dobili priliku da na osnovu rezultata testiranja naknadno unaprede bezbednost svojih automobila.

Međutim, sudeći prema rezultatima simulacije sudara Audija Q5, koju je IIHS objavio polovinom maja, nemački proizvođač obavio je dobar posao kada je reč o bezbednosti putnika.

Audijev SUV dobio je maksimalnu ocenu (Top Safety Pick+) na testovima IIHS-a. Da bi postigao ovakav rezultat, Q5 je morao da zadovolji i na najzahtevnijem testu frontalnog sudara sa malim preklapanjem, gde je ocenjen sa najvišom ocenom "dobar".

Pogledajte snimak simulacije sudara Audija Q5:



U svom izveštaju, IIHS je naveo da su rezultati očitani sa testnih lutaka pokazali da "postojim mali rizik od povreda pri saobraćajnoj nesreći ovakve težine".

Američki institut za bezbednost na putevima sprovodi test čeonog sudara sa malim preklapanjem od sredine 2012. godine. Ovaj test uveden je na osnovu statističkih podataka o frontalnim sudarima u SAD.
Istraživanja su pokazala da se četvrtina svih smrtnih slučajeva u saobraćajnim nesrećama sa frontalnim sudarima dešava kada dolazi do malog preklapanja površina. Takvi sudari dešavaju se najčešće na dvosmernim saobraćajnicama, ali i pri udaru u banderu ili drvo pored puta.

Brzina kretanja vozila prilikom simulacije udara u nepokretnu prepreku iznosi 64 km/h, a površina preklapanja delova vozila zahvaćenih sudarom je 25 %.

Saznajte više o ovoj vrsti bezbednosnih testova

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: