Osveženi Volvo S60, V60 i XC60

Volvo je nedavno objavio da će kupcima ponuditi unapređene verzije šest svojih automobila za modelsku 2014. godinu. Ovom prilikom možete saznati šta je to novo na Volvo vozilima iz serije 60.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2013.

11:15

Default images

U Volvou ističu novi dizajn s fokusom na poboljšanje kvaliteta i pažnju posvećenu detaljima, smanjenje potrošnje na 4 l/100 km, a emisije CO2 na 106 g/km.

Osim toga, korisnicima će biti dostupna i udobnija sportska sedišta i Sensus Connected Touch sistem s online mogućnostima.

"Ovo je najopsežnije osvežavanje postojećih modela u istoriji naše kompanije", ističe Lex Kerssemakers, stariji potpredsednik odeljenja za proizvodnu strategiju pri Volvo Car grupaciji.
Volvo S60
Izgleda da je u automobilskoj industriji sve popularnije poređenje vozila sa divljim životinjama.

Tako smo nakon gepardove glave na Mazdi CX-5 i tigrovog nosa kod Kije, prema rečima čelnika kompanije Volvo, na modelu S60 dobili "nove svetlosne grupe koje stvaraju izražajnije lice, a inspirisane su očima vuka."
Volvo V60
Skandinavski dizajn karakterišu lepi i jednostavni oblici bez suvišnih detalja. Volvo je želeo da to naglasi u dizajnu osveženih automobila serije 60.

Nekad vidljive brizgaljke za brisače premeštene su sa haube ispod poklopca motora, kako bi automobili imali elegantniji izgled. Pokrivač radara je obojen u sjajnu crnu boju što ga čini gotovo neprimetnim u maski hladnjaka.

Uklonjen je hromirani okvir oko maske hladnjaka, a tu je i novi veći fabrički logotip. Novi integrisani završeci izduvnog sistema zamišljeni su da predstavljaju fizičku i vizuelna vezu s tehnički poboljšanim motorima.
Volvo V60
Osim toga, dizajneri su morali da se pozabave činjenicom da pri operativnoj temperaturi izduvne cevi moraju da ostanu na mestu, iako se čitav izduvni sistem produžava za 25 mm.

Novi S60, V60 i XC60 nude i širok izbor dizajna točkova što dodatno povećava mogućnosti za personalizaciju.

"Kako bi unapredili vizuelan nastup automobila, kupci mogu opremiti S60 i V60 modele 19-inčnim naplacima, ali bez gubitaka u pogledu udobnosti. S druge strane, XC60 je dostupan sa 20-inčnim točkovima“, napominje direktor projekta redizajna, Patrick Widrestrand.
Volvo V60 Plug-in Hybrid
Posebna pažnja posvećena je detaljima u unutrašnjosti i materijalima kao što su drvo i koža, što uz pojednostavljene komande treba da doprinese uživanju u vožnji.

Kupci novih S60, V60 i XC60 modela sada mogu naručiti nova sportska sedišta koja i dalje zadržavaju tradicionalnu udobnost, ali i nude poseban osećaj prilikom zahtevnije vožnje.

"Nova sportska sedišta imaju naglašenu bočnu potporu celom dužinom, tako da drže vozača čvrsto na mestu. Dodatno smo poradili na poleđini sedišta kako bismo putnicima pozadi obezbedili više mesta za kolena“, objašnjava Patrik Widerstrand.
Volvo XC60
Kada je reč o limuzini S60, osim poređenja sa licem vuka, u Volovou kažu da su naglasili i horizontalne linije karoserie.

"U kombinaciji sa širom maskom hladnjaka, dnevnim svetlima i novim LED zadnjim svetlima, novi Volvo S60 dobio je snažniji izgled. Čiste površine i jasne konture daju mu poseban skandinaski štih“, objašnjava Fedde Talsma, direktor dizajna spoljašnjosti.

U unutrašnjosti su primetne promene u vidu novih boja tkanine, novih drvenih umetaka, krovne postave i metalnih okvira na otvorima za ventilaciju i prekidačima.

Kupcima novog Volvoa S60 dostupne su četiri vrste oslanjanja - Touring, Dynamic, Four-C (konstantno nadziran koncept podvozja) i sniženo Sport oslanjanje, koje je pre bilo dostupno samo na R-Design varijantama.
Volvo XC60
U Volvou kažu da je novi V60 "automobil za ljude kojima je potrebna praktičnost karavana, ali i vozne mogućnosti limuzine.

"Novi V60 nudi dinamičan osećaj vožnje sa ista četiri moda vožnje kao i limuzina", dodaju u toj kompaniji.

Zadnja sedišta se preklapaju u odnosu 40/20/40, tako da se osnovnih 430 litara prtljažnog prostora lako povećava u skladu s potrebama.
Volvo V60 Plug-in Hybrid sada je dostupan s potpunim izborom boja i opreme kao i standardni V60, uz nisku emisiju ugljen-dioksida od samo 48 g/km.

Ipak na poklopcu prtljažnika i dalje stoji oznaka D6 AWD, što nagoveštava visoke performanse koje nudi kombinacija 2.4 litarskog petocilindarskog dizelaša sa 215 KS i 440 Nm, koji pokreće prednje točkove i električnog motora sa 70 KS i 200 Nm, zaduženog za zadnji par točkova. Pogonski sistem uparen je sa šestostepenom automatskom transmisijom.

Litijum-jonska baterija od 11,2 kWh smeštena je ispod prtljažnog prostora. Vozač ima mogućnosti izbora tri modaliteta rada: Pure, Hybrid i Power. U Pure modu, automobil pokreće isključivo električni motor uz autonomiju kretanja do 50 km. Hybrid modus je standard pri svakom pokretanju automobila. Dizel i električni motor rade zajedno uz potrošnju od 1,8 litara na 100 km.

Na kraju, Power režim optimizuje rad pogonskog sistema u cilju ponude maksimalnih mogućnosti. Dizel i električni motor zbrajaju snagu i omogućuju ubrzanja do 100 km/h za 6,1 sekundu.
Najprodavaniji Volvo model - XC60 - takođe je dobio novi izgled. Redizajniran je prednji deo s novim poklopcem motora.

"Uklonili smo sve crne elemente, tako da je automobil sada praktično jednobojan. Nove linije maske hladnjaka naglašavaju širinu automobila“, objašnjava Fedde Talsma.

Volvo XC60 je unapređen i u unutrašnjosti. Tu su novi drveni umeci, novi krovni tapacirung, tekstilom presvučeni B nosači krova i metalni okviri otvora ventilacije i kontrola.

Corner Traction Control je sada deo standardne opreme. Ovaj sistem omogućava vozačima da izbegnu proklizavanje u oštrim zavojima, dok opcionalni Hill Descent Control automatski kontroliše brzinu vozila prilikom vožnje niz oštre padine.
Redizajn serije 60 doneo je i brojna unapređenja na ovim Volvo modelima.

Novi Sensus Connected Touch omogućava povezivanje na internet, a sedmoinčni ekran osetljiv na dodir pretvara ga u napredni kontrolni sistem kojim se može upravljati i s rukavicama na rukama.

Veza s internetom se ostvaruje preko 3G/4G opcije ili preko vozačevog mobilnog telefona. Korisnik ima pristup kompletnim funkcijama na internetu (osim prilikom vožnje), a moguće je i deljenje WiFi mreže s putnicima.

Poseban dodatak predstavlje glasovna aktivacija, kao i TripInfo opcija koja, uz pomoć informacija s Wikipedije, daje informacije o zanimljivim tačkama na ruti putovanja.
Prilagodljivi digitalni displej instrument table, koji je debitovao na novom Volvou V40, sada je dostupan i u modelima serije 60.

Vozač može da bira između tri grafičke teme: Elegance tema je bazni modus rada s tradicionalno smirujućom atmosferom na instrument tabli, Eco tema donosi zeleno osvetljenje sa ciljem stvaranja osećaja ekološke atmosfere. Na levoj strani se prikazuje Ecometar, a prikazuju se i informacije o trenutnoj i ukupnoj potrošnji goriva, dok štedljivu vožnju nagrađuje zeleno slovo E.

Performance tema svojim crvenim osvetljenjem stvara sportsku atmosferu. U centralnom delu se pojavljuje brojač obrtaja, brzina se prikazuje digitalno, a tu je i pokazivač raspoložive snage i njeno trenutno korišćenje.

V60 Plug-in Hybrid nudi i dodatnu Hybrid temu s plavim osvetljenjem, koja prikazuje informacije o hibridnom sistemu i bateriji i tako pospešuje energetski efikasnu vožnju.
Volvo nastavlja da pomera granice efikasnosti svih svojih motora. Tako je prosečna potrošnja četvorocilindarskog D2 dizelaša sa 115 KS, povezanog sa ručnim menjačem, spuštena na 4 litre na 100 km, što odgovara emisiji CO2 od 106 g/km.

Isti motor s automatskim menjačem troši neznatno više, 4,1 litar, i emituje 107 g/km CO2.

U karavanskom V60 te brojke iznose 4,1 l/100 km (109 g/km) s ručnim menjačem, odnosno 4,2 l/100 km (110 g/km) s automatskim menjačem. Jači D3 (136 KS) i D4 (163 KS) motori, upareni s automatskim menjačem, imaju CO2 emisiju od 129 g/km i potrošnju od 4,9 l/100 km.
I novi Volvo XC60 je štedljiviji, pa tako njegove D5 (215 KS) i D4 (163 KS) verzije s ručnim menjačem i pogonom na sve točkove prosečno troše 5,3 litra na 100 km i emituju 139 g/km ugljen-dioksida.

Poboljšani su i benzinski motori, pa 1.6 litarski GTDi turbo-benzinac s direktnim ubrizgavanjem u varijanti T4 (180 KS) i T3 (150 KS), u kombinaciji s automatskim menjačem prosečno troši 6,8 l/100 km (159 g/km).

Isti motori u modelu V60 ima prosečnu potrošnju od 7,2 l/100 km (167 g/km).
Redizajnirani modeli donose i neka druga unapređenja, kao što je mogućnost manuelne promene brzine pomoću komandi na volanu (kod automatskog menjača).

Pored toga tu su i inteligentna Active High Beam Control svetla koja ukidaju potrebu prebacivanja sa dugih na kratka svetla. Sistem omogućava konstantno korišćenje dugih svetala, a u slučaju nailaska vozila s druge strane, zaseni se samo onoliko svetla koliko je potrebno.

Još jedna inovativna opcija za vožnju po mraku je Cornering funkcija, odnosno zaokretna funkcija glavnih svetala, koja omogućava dodatnu osvetljenost područja u smeru u koji vozilo skreće.
Tu je još i IntelliSafe tehnologija, naziv koji Volvo koristi za sve svoje aktivne bezbednosne sisteme kao što je City Safety s automatskim kočenjem, zatim sistem otkrivanja pešaka s opcijom automatskog kočenja, potom BLIS sistem upozorenja na vozila u mrtvom uglu, a tu je i Cross Traffic Alert sistem upozorenja na nadolazeća vozila sa strane, kao i Road Sign Information sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova.

"Volvo je smanjio rizik od mogućnosti učestvovanja u saobraćajnoj nezgodi i zadobijanja povreda za nekih 50 odsto od 2000. godine do sada. Stalnim razvojem novih preventivnih i zaštitnih sistema nastavljamo naš put prema viziji da do 2020. godine niko ne bi trebalo da pogine ili bude teško povređen u novom Volvo automobilu“, zaključuje Thomas Broberg, stariji savetnik za bezbednost.

Pogledajte fotografije i ostalih redizajniranih Volvo modela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: