Mini HE – neiskorišćena šansa

Domaći i strani investitori bi da grade mini-hidrocentrale u ivanjičkom kraju, gde je za tu namenu planirano 80 lokacija

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.05.2011.

11:03

Default images

Snaga brzih planinskih reka i na njima male elektrane postaju nova šansa ivanjičkog kraja. Ovo područje, s najvećim potencijalom za izgradnju mini-hidrocentrala kod nas, poslednjih meseci privlači sve više investitora rešenih da ulažu u ovaj vid obnovljive energije.

A ni u lokalnoj samoupravi ne sede skrštenih ruku – u planska dokumenta stavili su 80 lokacija za gradnju takvih elektrana u ivanjičkoj opštini, ukupnog potencijala od 50 megavata, i iskazuju spremnost za partnerstvo sa ulagačima. Neiskorišćeni kilovati teku vodotokovima Moravice, Grabovice, Nošnice, Studenice, Golijske reke, Brusničke reke i drugih u ovom kraju. Još je pre bezmalo tri decenije o tim mogućnostima rađen katastar ovdašnjih lokacija za mini-hidroelektrane (radio ga Institut „Jaroslav Černi“), ali tek sad je došlo vreme da se zapisano u delo pretoči.

“Budući da se od tada znatno promenila hidrološka situacija i da su izgrađeni infrastrukturni objekti, a gradnja još nekih novih predviđena Prostornim planom Srbije, valjalo je taj katastar prilagoditi sadašnjem stanju na terenu. Uradili smo reviziju ovog katastra i ugrađujemo ga u Prostorni plan opštine Ivanjica koji će biti usvojen do kraja juna. Imamo 80 pogodnih lokacija za mini-elektrane i investitori iz Srbije i sveta već pokazuju interesovanje”, kaže predsednik ivanjičke opštine Radomir Ristić.

Do sada je ova lokalna samouprava, nastavlja Ristić, potpisala inicijalne dokumente sa tri pravna subjekta za formiranje zajedničkih preduzeća u gradnji mini-centrala. Učinjeno je to sa jednom firmom iz Češke, s kojom će opština Ivanjica u junu formirati zajedničko preduzeće (sa učešćem lokalne samouprave od 20 odsto), pri čemu je vrednost ove investicije između 25 i 30 miliona evra.

U drugom poduhvatu potpise su na dokument o partnerstvu u gradnji mini-elektrana stavili EPS i „Dunav osiguranje“ s jedne i ivanjička opština s druge strane.

“Izuzetna je zainteresovanost mogućih ulagača. Ostalo je da jasno i otvoreno definišemo uslove za pojedinačne lokacije koji će biti jedinstveni za sve. Svako će imati pravo da ulaže, a opština će voditi računa da u svemu prepozna svoj interes. Uostalom, ovo je strateški poduhvat za dobrobit ivanjičkog kraja koji će, kad se ostvari, u narednim decenijama imati trajni izvor prihoda na ime dobiti od proizvodnje električne energije”, dodaje prvi čovek Ivanjice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: