Naučnici postavili osnove za pravog terminatora T-1000

Specijalni efekti iz filma "Terminator 2" i robot-ubica od tečnog metala T-1000 su pre četvrt veka predstavljali neverovatno dostignuće na velikom platnu, a ovih dana je načinjen proboj koji nas bar korak bliže približava takvoj stvarnosti (samo bez putovanja kroz vreme).

Život

Izvor: B92

Petak, 05.08.2016.

10:08

Naučnici postavili osnove za pravog terminatora T-1000
Foto: Terminator 2

Tim naučnika sa Univerziteta RMIT u Melburnu radi na postavljanju temelja za potpuno novu eru elektronike, koja se ne bi oslanjala na čvrste materijale i provodnike, već isključivo na "fleksibilne sisteme kola, koji mogu da se dinamički rekonfigurišu".

San istraživača širom sveta, naročito robotičara, decenijama je da se oslobode stega krutih materijala i fiksiranih žica, provodnika i komponenata, a ovi ljudi rade na razvoju elastičnih kola, koja se ponašaju nalik živim ćelijama.

Ova kola bi mogla da se autonomno kreću i prenose informacije i to u takvoj slobodi da bi čvrsta veza između samo dva kola bila prošlost.

Naravno, sistem sačinjen od ovakvih komponenti je i dalje daleko, ali su naučnici uspeli da tečni metal u vodenom okruženju modifikuju bez spoljnog mehaničkog, optičkog ili električnog uticaja.

"Ubacivanje metala u neku tečnost sa jonskim komponentama se može iskoristiti da razbijemo simetriju, da im omogućimo da se kreću u tri dimenzije, ali zasad još ne znamo sve fundamente i to kako se ponašaju tečni metal i tečnost u koju je potopljen. Međutim, menjali smo salinitet, baznost i kiselost vodenog rastvora i ustanovili smo da prostim promenama ovih parametara kapi tečnog metala počinju da se kreću i menjaju oblik", kaže profesor Kuroš Kalantar Zadeh, koji vodi ovaj tim.

Kako navodi, naučnici su uspeli da stvore objekte koji se kreću, ali i prekidače i pumpe koje autonomno funkcionišu.

"U pitanju su elementi stvoreni od tečnog metala, koji se sam kreće, a vodi ga sastav okružujuće tečnosti", navodi profesor.

Kako je rekao, njihovo istraživanje postavlja osnove za izradu 3D displeja, ali i za stvaranje elektronskih komponenti koje mogu da plutaju ili menjaju oblik "na zahtev".

"Jednom će se ove osnove omogućiti da se izradi trodimenzionalni humanoid od tečnog metala, baš kao T-1000 Terminator, samo malo bolje programiran", kaže Kalantar Zadeh.

Rad je objavljen u novom izdanju naučnog magazina "Nejčer komjunikejšen", a navodi se da ima potencijalnu široku primenu - od pametnih građevinskih rešenja do biomedicine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: