Roboti ubice ne mogu biti osuđeni za ratne zločine

Ukoliko robot počini ubistvo ili ratni zločin za vreme nekog sukoba, ko će biti odgovoran za njegova nedela?

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.04.2015.

08:08

Default images
Foto: thinkstock

U izvještaju organizacije Human Rights Watch (HRW) nalazi se poprilično neprijatan odgovor – niko neće biti odgovoran za zločine koje počine roboti.

HRW upozorava da se nešto mora preduzeti zbog trenutnog nedostatka odgovornosti u zakonu i međunarodnom pravu, a u isto vreme poziva na zabranu razvoja i upotrebe robota ubica.

Organizacija će svoj izveštaj predstaviti na Međunarodnoj konferenciji o autonomnim smrtonosnim oružjima koju organizuju Ujedinjene nacije u Ženevi od 13. do 17 aprila.

"Nedostatak odgovornosti ljudi znači da budući zločini neće moći biti osuđeni, tj. neće postojati niko ko bi mogao biti imenovan kao počinilac. Velike praznine u pravnom sistemu upozoravaju da vrlo brzo moramo zabraniti autonomna oružja", rekao je Boni Dokerti iz HRW-a.

Iako takvi roboti još uvek ne postoje, HRW tvrdi da brzina razvoja tehnologije predstavlja razlog za brigu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: