Čerčil u mladosti bio opčinjen islamom?

Nekadašnjeg britanskog premijera Vinstona Čerčila je u mladosti jako zanimao muslimanski svet, do te mere da je jedno vreme razmišljao da pređe u islam, piše londonski Telegraf.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 28.12.2014.

17:54

Default images

Koliko je bio opčinjen istokom, svedoči pismo koje je budućem britanskom ratnom premijeru uputila u avgustu 1907. Gvendolin Berti, verenica njegovog brata Džona.

"Nemojte se preobratiti u islam", moli ga lejdi Gvendolin, navodeći kako je u njegovom ponašanju primetila "orijentalne sklonosti".

Čerčil je došao u dodir sa muslimanskom kulturom kada je kao pripadnik kraljevske konjičke regimente bio raspoređen u Sudanu i na severo-istočnoj granici Indije.

Prema pisanju londonskog Telegrafa, mladalačka strast ga, očigledno, nikada nije napustila jer je kao britanski premijer 1940. godine, dok su nacističke bombe padale na London, odobrio plan izgradnje velike džamije koja se danas nalazi u Ridžent parku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: