NASA otkrila pravu plavu planetu

Međunarodni tim astronoma saopštio je da je otkrio još jednu plavu planetu van našeg Sunčevog sistema, ali da ovo nebesko telo nije nikakav vodeni svet već užarena lopta, krajnje negostoljubivo mesto na kojem pada "staklena" kiša.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 11.07.2013.

18:30

Default images

Kako prenosi AFP, naučnici Američke svemirske agencije (NASA) i njene evropske verzije (ESA) po prvi put su uz pomoć svemirskog teleskopa Habl ustanovili pravu boju jedne egzoplanete, svemirskog tela koje kruži oko zvezde van našeg Sunčevog sistema.

Oni su utvrdili da je HD 189733b, gasni gigant sličan Jupiteru, udaljen 63 svetlosne godine od Zemlje, kobaltno plave boje, "slične boji naše planete viđene iz svemira".

"Ali, tu se završava svaka sličnost", ističu astronomi, navodeći da ova vansolarna planeta orbituje veoma blizu svoje zvezde, na udaljenosti od samo 4,8 miliona kilometara (30 puta je bliža nego Zemlja Suncu) i da temperatura njene atmosfere premašuje 1.000°C.

Na njoj "pada staklena kiša, i to postrance, s ozbirom da vetrovi duvaju brzinom od 7.000 kilometara na sat", dodaju međunarodni istraživači.

"Utvrđivanje njene boje je bez presedana - možemo zaista da zamislimo kako bi ova planeta izgledala kada bismo direktno gledali u nju", kazao je Frederik Pont sa Univerziteta u Egziteru koji je koautor studije, objavljenoj u časopisu Astrophysical Journal Letters.

Pont i njegov tim su izmerili količinu svetlosti koja se odbija sa površine planete, svojstvo poznato kao albedo, kako bi izračunali njenu boju.

Plava boja ne nastaje od refleksije sa tropskog okeana, kao u slučaju Zemlje, već magličaste, turbulentne atmosfere za koju se veruje da je prošarana silikatnim česticama, od kojih se sastoji i staklo, a koje emituju plavu boju.

Astronomi su od 1995. godine kada je otkrivena prva vansolarna planeta, potvrdili njih ukupno 723, dok više od 3.000 drugih čeka da bude potvrđeno.

Dosad nijedna od ovih planeta nije pokazala da ima potencijal da postane naš drugi dom - stenovita planeta koja orbituje u prijateljskoj zoni, na kojoj postoji voda u tečnom obliku i koja može da podrži život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: