Život

Četvrtak, 06.02.2014.

18:28

Povrće uspeva i u svemiru?

Ruski astronauti obavili su prvu berbu povrća koje su zasadili na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS).

Izvor: Tanjug

Default images

Oduševljeni eksperimentom, naučnici na svemirskoj stanici preciziraju da su "svemirski" plodovi u potpunosti jestivi.

"Proba sa graškom je naročito obećavajuća", tvrde oni.

Astronauti su uspeli da uzgoje japansko povrće i pšenicu čija su zrna odličnog kvaliteta, izjavila je Margarita Levinskih, naučnica Instituta za biomedicinska pitanja pri Akademiji nauka u Moskvi.

Ruski astronauti planiraju da do iduće godine uzgoje i pirinač, paradajz i paprike u staklenoj bašti MSS-a, na kojoj prethodno moraju da izvrše odredjene popravke, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Uzgajanje ovih kultura ima prvashodno za cilj da se astronautima obezbedi hrana tokom višemesečnog boravka na stanici, ali i da se proveri da li biljke koje rastu u svemiru trpe genetske promene.

Trenutno, MSS se redovno snabdeva hranom sa Zemlje. Pre nekoliko nedelja, astronautima je komercijalnim letom dopremljeno 1.300 kilograma opreme i hrane.

Početkom godine, američka svemirska agencija NASA saopštila je da će vek MSS-a biti produžen za četiri godine zahvaljujući finansijskim garancijama američke vlade.

Svemirska laboratorija će tako nastaviti da funkcioniše do 2024. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: