Svet 2

20.05.2024.

20:35

Šojgu "izblamiran"

Nakon što je smenjen sa funkcije ministra odbrane koju je obavljao više od jedne decenije, Sergej Šojgu se susreo sa problemom u Pekingu, čime je "izblamiran", prema pisanju Njizvika.

Izvor: Njuzvik

Šojgu "izblamiran"
Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Podeli:

Šojgu, koji je predvodio invaziju Vladimira Putina na Ukrajinu i koji je bio na mestu ministra odbrane od 2012, smenjen je s tog mesta 12. maja. Smenio ga je njegov šef Putin i na mesto ministra odbrane postavio Andreja Belousova, ekonomistu sa malo vojnog iskustva.

Šojgu je zauzvrat imenovan za sekretara ruskog Saveta bezbednosti i iako je i to veoma visoka funkcija, mnogi ipak smatraju da je doskorašnji ministar degradiran.

Međutim, Šojgu je ipak bio u delegaciji zvaničnika Moskve koji su pratili Putina u državnoj poseti Kini, gde je ruski lider u četvrtak razgovarao sa svojim saveznikom Si Đinpingom. Ipak, to nije bilo dovoljno da Šojgu dobije automatski pristup sedištu kineske političke moći, navodi ruski list Kommersant, a prenosi Njuzvik.

Specijalni dopisnik Komersanta rekao je da organizatori putovanja nisu bili zadovoljni Šojguovom propusnicom koja dozvoljava ulazak u zgradu.

"Uopšte nisu hteli da puste gospodina Šojgua u Dom Narodne skupštine", napisao je Kolsenikov.

"Organizatori nisu bili nečim zadovoljni", rekao je dopisnik.

Prema njegovim rečima, sekretar Saveta bezbednosti je morao da sačeka više od jednog ili dva minuta pre nego što je pitanje konačno rešeno u njegovu korist. Za to vreme su ostali članovi delegacije ulazili u zgradu.

Kada je na kraju primljen, Šojgu je učestvovao u pregovorima sedeći levo od Putina, dok je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sedeo sa desne strane predsednika.

Pomoćnik Kremlja Jurij Ušakov rekao je ruskim državnim medijima da je ovo bio najvažniji sastanak na putu, ali je list Komersant napomenuo da Šojgu "uopšte nije bio na proširenom sastanku, pa su s eu tekstu zapitali "da li to znači nešto značajno?"

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: