Ovih nekoliko činjenica treba da znate o suvoj koži

Sigurno ste bar jednom u životu osetili da su vam koža lica ili na rukama suva, čak toliko da se osećate kao zemlja u Sahari. A tako i izgleda. Da biste je oporavili, ali i ako je moguće, izbegli ovo stanje, neophodno je da je negujete na pravi način i redovno hidrirate.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 05.08.2018.

10:33

Ovih nekoliko činjenica treba da znate o suvoj koži
Foto: Thinkstock

Stanje kada je koža toliko suva naziva se kseroza, a gotovo da nema osobe koja se nije „patila“ sa ovakvom kožom. Kseroza nastaje zbog nedostatka vode u koži, a to može da bude posledica starenja, ali i neke bolesti, poput dijabetesa. Dakle, koža zahvaćena kserozom je suva, gruba i zategnuta, a ako ovaj problem zanemarite, ona može da pojedinim delovima da se ljuspa i peruta.

Svakako, ako mislite da patite od ovog problema, neophodno je da to kažete vašem lekaru ili dermatologu koji će vas posavetovati kako da se izborite sa kserozom.

Simptomi kseroze su, kao što je već navedeno, zategnutost, grubost, ljuspava koža i koža koja se peruta, ali i svrab i osetljivost.

Iako se kseroza češće javlja zimi, kada je vlažnost vazduha veća, nije retko da se ona javi i tokom leta. Dakle, sunčeva svetlost može da izazove pojavu suve kože, pošto UV zračenje povećava brzinu isparavanja vode iz kože i, tokom vremena, može da učini da koža prevremeno ostari. To naime, utiče na njenu sposobnost da održi adekvatni nivo vlažnosti.

Takođe će se javiti ukoliko prečesto čistite kožu jer često agresivna sredstva za kupanje i deterdženti utiču na to da koža „popuca“.

Osim ovih spoljašnji faktora, na pojavu kseroze utiču i unutrašnji, poput starosti, dehidratacije, ishrane i lekova. Tokom godina kseroza se lečila tako što su se lečili njeni simptomi, dok se sada trudi da se minimalizuju faktori koji doprinose stvaranju problema.

Neophodno je čistiti kožu redovno i to blagim sredstvima, ali i mazati ovaj najveći organ kremama koje ga hidriraju.

Preparati koje Eucerin predlaže u nezi suve kože su Eucerin UreaRepair PLUS Losion sa 10% uree, UreaRepair PLUS Krema za ruke sa 5% uree i UreaRepair PLUS Krema za stopala sa 10% uree.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: