Ova beba je prva na svetu koja je dobila lek na bazi kanabisa

Oskar Parodi rođen je sa neonatalnom hipoksično-ishemijskom encefalopatijom (HIE), što predstavlja nedostatak protoka kiseonika ili krvi iz placente do deteta.

Zdravlje

Izvor: B92, SKY

Četvrtak, 28.05.2020.

10:20

Ova beba je prva na svetu koja je dobila lek na bazi kanabisa
Foto: depositphotos/Ondrooo

Britanska beba postala je prva na svetu kojoj su dodeljeni lekovi na bazi kanabisa u sprečavanju napada kod novorođenčadi koji može dovesti do oštećenja mozga.

Beba, koja sada ima 11 nedelja, primila je tretman hlađenja u Univerzitetskoj bolnici u Norviču, što je standard za decu rođenu sa HIE, ali njegova majka se saglasila da mu lekari daju i dozu leka na bazi kanabisa.

To je prvi put da se lek koristi za pokušaj sprečavanja napada kod bebe sa HIE, a već se koristi za pomoć u lečenju dece sa retkim oblicima epilepsije.

Istraživači iz studije nadaju se da će se lek jednog dana rutinski koristiti u neonatalnoj nezi kako bi se pomoglo bebama koje su u riziku od napada i povreda mozga, prenosi Skaj.

Lekari su prvih 120 sati merili električne signale u mozgu bebe, kao i fizičke i neurološke i krvne pretrage.

Profesor Pol Klark, konsultant neonatologa u bolnici, je rekao:

"Na odeljenju je mnogo uzbuđenja i vrlo smo ponosni. Ovo je prvi put da se lek koji se dobija na bazi kanabisa intravenski testira na ljudskim bebama".

Prvoj fazi ispitivanja, koja uključuje jedinice u Velikoj Britaniji i Evropi, biće potrebno oko godinu dana, a razvoj beba će se proveravati 30 dana, šest meseci i 12 meseci nakon pražnjenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: