Zdravlje

Utorak, 27.03.2018.

20:35

"Dijeta pet kilograma za pet dana? Nikako!" /VIDEO

Mnoge dijete za kratko vreme obećavaju sjajne rezultate. Međutim, sve češće se može čuti da su takve dijete i najopasnije. Stradaju svi organi, a oporavak posle pojedinih dijeta može trajati i godinama.

Izvor: B92, Prva

Foto: Thinkstock

Posna, mrsna, voćna, hrono, proteinska, veganska i tako još 1.001 najrazličitija djeta. Svaka obećava da se kilogrami, kada odu, više se ne vraćaju.

“Dijete ‘pet kilograma za pet dana’? Nikako. Ja i dalje ne mogu to da shvatim da ljudi takve gluposti obećavaju”, objašnjava stručnjak za ishranu Jelena Solar iz “Bel Medika”.

Doktorka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut Jelena Gudelj Rakić navodi da jedini pravi način da se težina koriguje jeste posavetovati se sa svojim lekarom i napraviti individualne korekcije načina ishrane.

Nije problem što su brze dijete samo neefikasne, već...

“Sve u tom smislu zaista može za kraći ili duži vremenski period da ugrozi naše zdravlje”, ističe dr Rakić.

“Svaka dijeta u poslednje vreme sklona je nekom pomodarstvu. Nije sve moguće jesti u sirovom stanju”, dodaje dr Solar.

Osnovno pravilo jedne balansirane, uravnotežene ishrane jeste raznovrsnost, ne favorizovanje određenih grupa namirnica.

Sve češće se može čuti da su posledice dijeta oštećeni vitalni organi i da strada sve - od bubrega, pankreasa i jetre do reproduktivnih organa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: