Superbakterija otporna na sve ubila ženu

Žena iz Nevade preminula je nakon infekcije superbakterijom, koju američki lekari nisu uspeli da suzbiju iako su iskoristili sve raspoložive vrste antibiotika, piše "Independent".

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.01.2017.

13:13

Superbakterija otporna na sve ubila ženu
Foto: Thinkstock

Kako se navodi, 70-godišnja žena je "zakačila" infekciju tokom produženog boravka u Indiji, a zatim je nekoliko puta hospitalizovana.

Uprkos naporima lekara, bakterija je "preživela" tretmane 26 različitih antibiotika.

"Testovi su bili negativni na sve što imamo u SAD, ništa nije upalilo. Mislim da je ovo veoma zabrinjavajuće. Godinama se oslanjamo na sve novije i novije antibiotike, ali očigledno bakterije mogu da razviju otpornost mnogo brže nego što mi razvijamo lekove", rekao je doktor Aleksander Kalen iz američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC).

Žena je svojevremeno slomila butnu kost, a povredu je zajedno sa kukom zahvatila bakterija CRE (karbapenem-rezistentna enterobakterija), koja se obično nalazi u sistemu za varenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: