Parfemi, aspirin i šef: Uzroci glavobolje i kako je lečiti

Postoji više od 200 vrsta glavobolja, a najčešći izvor bola je stezanje mišića. Ali tu su i neočekivani uzroci, poput seksa, šefa, previše lekova ili preteške torbe.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 04.12.2016.

20:08

Parfemi, aspirin i šef: Uzroci glavobolje i kako je lečiti
Foto: Thinkstock

Zaboravite promenu vremena, koja je najčešće glavni krivac za razarajuće glavobolje, jer bol može da izazove šef, ručna torba, previše lekova, pa čak i seks. Tablete protiv bolova u ovom slučaju će vam samo povećati muke, pogotovo ako je reč o ibuprofenu ili aspirinu i pijete ih više od tri puta nedeljno. Oni će izazvati svakodnevne glavobolje, pa je dobro smanjiti njihov unos.

Telo će tek nakon deset dana u potpunosti da ih izbaci iz organizma, a dosadne glavobolje trebalo bi polako da nestanu. Šefa je teško izbaciti iz života, ali i nadređeni mogu biti uzrok bola. Oni spadaju među glavne okidače stresa pa su samim tim i okidači glavobolje ili migrena.

Među neobičnim uzročnicima bola našli su se i mirisi, pa čak i oni prijatni, ali titulu najgorih ipak nose miris farbe, snažni parfemi i određene vrste cveća. I kosa ima veliku ulogu kod glavobolje, pogotovo ako često nosite konjski rep, pletenice, rajfove. Previše čvrsto stegnuta kosa izaziva zatezanje lobanje, što dovodi do glavobolje izazvane frizurom.

Migrene često podstiče i prekid rutine, pa se zato naziva i vikend-glavoboljom. Mnogi koji vikendom vole da spavaju duže često zato imaju problem s glavoboljom, a ništa dobro neće da se dogodi ni ako uskratite nekoliko sati sna. Ako od jedne do tri noći izgubite od jedan do tri sata sna, kasnije možete osećati glavobolju koja može da potraje kratko ili da vas muči ceo dan, pokazalo je istraživanje u britanskoj Nacionalnoj bolnici za neurološke bolesti u Londonu.

Glavni uzrok je pad nivoa serotonina, hormona sreće. Različita hrana može biti uzrok glavobolje, ali šunka je među glavnim osumnjičenima. Sadrži veliki nivo konzervansa - tiramina, nitrate i nitrite - koji podstiču priliv krvi u mozak i pojavu glavobolja. Za razliku od klasičnih migrena kod kojih se bol uglavnom javlja samo s jedne strane glave, glavobolja izazvana konzervansima podstiče bol na obe strane.

Glavobolju može podstaknuti i sir, čokolada i vino i to zbog tiramina koji je uzročnik čak 20 odsto migrena. Zato izbegavajte i pivo, kvasac, crno grožđe, kiseli kupus, sojin umak, avokado i ananas. Uz pivo i crno vino izbegavajte žestoka pića. I telesni užici mogu da budu uzrok glavobolje ili migrene. Javljaju se pre ili nakon seksualne aktivnosti, odnosno orgazma.

Ako se javlja pre orgazma, prepoznaje se kao tupa glavobolja u potiljku i vratu, a postaje intenzivnija kako se pojačava seksualno uzbuđenje. Smatra se da nastaje zbog grčenja vratnih mišića. Orgazmička glavobolja nastaje naglo, poput eksplozije, u trenutku orgazma i traje petnaestak minuta. Smatra se da je izaziva nagli skok krvnog pritiska. Ako se javi glavobolja tokom polnog odnosa, treba se obratiti lekaru, kako bi se sprečio moždani ili srčani udar.

Dugotrajno sedenje ne može da donese ništa dobro, pa tako ni život bez glavobolje. Loš položaj vrata stvoriće pritisak na mišiće i tako može da izazove bol, pa saveti o uspravnom sedenju nisu uzaludni. Ramena i vrat su pod svakodnevnim naporom i ako nosite torbu koja nije deset odsto manja od težine tela.

Težak teret opterećuje mišiće, a telo izlaže stresu pa lako dolazi do neizdrživih glavobolja. Ni promena temperature neće dobro da utiče na bol. Dok će onima koje muči glavobolja od upale sinusa, toplina tuša pomoći u uklanjanju boli, nekima jutarnji topli tuš može prouzrokovati glavobolju. Promena temperature izaziva povišenje pritiska, zbog čega se javlja bol od 30 do 60 sekundi nakon što ste počeli s tuširanjem.

Pet saveta za ublažavanje glavobolje:

Smanjite unos kofeina i šetajte

Kofein može da suzi ili raširi krvne sudove, što izaziva pojavu migrena. Umesto kafe odaberite čaj i pijte dovoljno tečnosti tokom dana. Poželjno je i što češće šetati.

Banana brzo uklanja bol

Osim što sadrži 74 odsto vode, banana sadrži kalijum, minerale i vitamine i brzo ublažava bol. Izbegavajte grožđe, smokve, papaju i crvenu šljivu.

Kvalitetno se naspavajte

Naučite neku tehniku opuštanja i redovno je primenjujte. Vodite računa o tome da dovoljno spavate, kao i o kvalitetu sna, i izdvojite vreme za opuštanje.

Izbegavajte hladnu hranu

Najbolje je da hrana bude sobne temperature ili malo toplija. Ako se sluznica usne šupljine naglo zagreje ili ohladi, javlja se kratkotrajna “sladoledna” glavobolja.

Držite se pravila od šest obroka

Vreme između obroka ne bi smelo da bude duže od četiri do šest sati zbog pojave hipoglikemije (sniženog nivoa glukoze u krvi), koja pokreće glavobolju s obe strane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: