Kada telo počinje da stari?

Studija sprovedena na crvima pokazala je da odrasle ćelije počinju da propadaju već s dobijanjem reproduktivne zrelosti, pišu Večernje novosti.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2015.

08:22

Default images
Foto: Thinkstock

Naučnici su pronašli način da isključe proces starenja kod jedne vrste crva, što bi jednog dana, kako se veruje, moglo da dovede do mehanizma za odlaganje starenja i kod ljudi.

Studija sprovedena na crvima pokazala je da odrasle ćelije počinju da propadaju već s dobijanjem reproduktivne zrelosti. Genetički prekidač zatim omogućava početak starenja "isključivanjem" određenih procesa koji štite ćelije. Otkriće je značajno jer svi ljudi imaju isti genetski prekidač i moglo bi da dovede do razvoja lekova koji odlažu starenje i određene degenerativne bolesti. Izveštaj objavljen u stručnom časopisu "Molecular Cell" navodi da je moguće ukazati na trenutak u kom počinje starenje i to zahvaljujući proučavanju valjkastog crva C. elegans. Ovaj crv ima biohemijsko okruženje slično ljudskom, pa ga istraživači često koriste u proučavanju degenerativnih bolesti vezanih za starenje. Naučnici predvođeni Ričardom Morimotom otkrili su da C. elegans počinje da stari samo osam sati nakon stupanja u odraslo doba. Iako je crv normalno živeo, naučnici su mogli da vide jasne molekularne promene nakon tog trenutka.

Izvor: novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: