I sa 20 minuta vežbanja možete biti u formi

Izgovor da nemate vremena za vežbanje više ne važi. Naučnici su utvrdili da i sedam minuta intenzivne aktivnosti dnevno može da vam donese odlične rezultate.

Zdravlje

Izvor: Guardian

Ponedeljak, 03.08.2015.

09:42

Default images
Foto: Thinkstock

Verovatno ste čuli za HIIT trening (intervalni trening visokog intenziteta). Reč je o programu koji podrazumeva 60 sekundi intenzivnog vežbanja, koje prati pauza u istom trajanju. U takvim uslovima, trošićete 15 kcal po minutu, što je dvostruko više nego prilikom trčanja na duge staze.

HIIT treba izvoditi tako da tokom jednog minuta aktivnosti koristite oko 80 odsto vaših kapaciteta. To znači da bi trebalo ili da merite otkucaje srca, ili da osluškujete svoj organizam. Najlakše je da odredite skalu od 20 podeoka, na kojoj se sedenje na stolici nalazi na šestom, a faza u kojoj više ne možete da izdržite aktivnost na 20. HIIT treba da izvodite intenzitetom koji odgovara 18. podeoku.

Takve vežbe mogu da se izvode na biciklu, trčeći, plivajući, radeći vežbe u teretani, ili trčanjem uz i niz stepenice. HIIT popravlja nivo glukoze u krvi, a neka istraživanja koja su obuhvatila ispitanike sa srčanim problemima, pokazala su da HIIT može da popravi funkcije srca.

Ovakve vežbe trebalo bi da radite tri puta nedeljno u trajanju od 20 minuta, kako biste osetili poboljšanje zdravstvenog stanja i kondicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: